Preduzeti prvi koraci za ukidanje prištinskih taksi na bh. proizvode

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Preduzeti prvi koraci za ukidanje prištinskih taksi na bh. proizvode

25.01.2019. 07:59 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je jučer sastanak delegacija BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o taksama od 100 posto na robu iz BiH. Dvije strane su se usaglasile da su jučerašnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova*.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh.strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva spoljne  trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e. Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu dalji integracionih procesa,  te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti