Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Preduzetnik iz Njemačke kapital uložio u rodno selo i zapošljava 58 radnika

15.11.2018. 11:36 / Izvor: Nezavisne novine

Poduzetnik Elvis Smajlović, koji već punih 28 godina živi i radi u Njemačkoj, uložio je prije godinu dana tri miliona maraka u izgradnju tvornice za izradu plastične stolarije "Delta plus" u svom rodnom selu Husimovci, nadomak Sanskog Mosta, a trenutno je u ovoj firmi zaposleno 58 radnika.

Cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu u ovu zapadnoevropsku zemlju. Smajlović kaže kako se, vremenom, izgradnja ovakvog proizvodnog pogona pokazala kao potreba, a želja mu je bila da to bude baš u njegovom rodnom mjestu.

"U Njemačkoj imam vlastitu građevinsku firmu i moram reći kako posao ide dosta dobro. U dogovoru s poslovnim partnerima odlučio sam da investiram kapital na području Sanskog Mosta i vrijeme je pokazalo da je to bio dobar potez. Plastičnu stolariju koju proizvedemo izvozimo u Njemačku i potom ugrađujemo u objekte koje gradimo", kaže Smajlović.

Prema njegovim riječima, ovaj poslovni potez je pokazao i svoju ekonomsku opravdanost, budući da su troškovi proizvodnje u Bosni i Hercegovini mnogo niži nego u Njemačkoj.

Vlasnik kaže kako je proizvodnja u njegovoj firmi u najvećoj mjeri automatizovana.

"Odgovorno tvrdim, a to možete i provjeriti, da radnici uživaju sva prava koja im pripadaju i da imaju dobre plate za ovdašnje prilike. Meni je stalo da radnici budu motivisani, da dobro rade i proizvedu kvalitetan proizvod, a to se može samo ako su oni motivisani za posao", kaže Smajlović.

Dodaje kako su njegova iskustva, kada je riječ o ulaganjima u BiH, veoma pozitivna i da je naišao na izuzetno dobar prijem kod javnosti i lokalnih vlasti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti