Pregovori o pokretanju proizvodnje mesa u Agrokomercu

20.07.2015. 09:35 / Izvor: Oslobođenje
Pregovori o pokretanju proizvodnje mesa u Agrokomercu

Imamo informacije da je određena turska kompanija zainteresovana za pokretanje proizvodnje mesa u Agrokomercu, a mesna industrija bi se ovdje mogla pokrenuti uz mala ulaganja, mi smo otvoreni i spremni za saradnju, kazao je Perviz.

Vid Šantić, ministar privrede, i Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona, te Admir Hadžipašić, zastupnik u Parlamentu FBiH, obišli su velikokladuški Agrokomerc i upoznali se sa trenutnim stanjem u ovoj kompaniji.

Kako je za Oslobođenje kazao v.d. direktora Munir Perviz, ovom prilikom delegaciju koja je posjetila Agrokomerc upoznali su o trenutnom stanju i problematici koja prati ovaj nekadašnji privredni gigant u posljednje dvije decenije. Opterećen dugovima i teretom lošeg upravljanja, Agrokomerc danas radi tek malim dijelom kapaciteta po sistemu zakupa.

Dugovanja

"Tokom posjete predstavnici Vlade USK-a ponovili su opredjeljenje da se nešto uradi za Agrokomerc koji i danas predstavlja razvojnu šansu za privredu ovog kraja. Finansijska konsolidacija Agrokomerca počela je prošle godine i ona ne može riješiti sve probleme koje Agrokomerc ima, ali je posljednja šansa za ovu kompaniju", kazao nam je Perviz.

On je dodao da problem Agrokomerca jesu dugovanja penziono-invalidskom fondu i dugovanje PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"Sa 31. 12. 2014. obaveze na osnovu poreza iznose 3,5 miliona KM, dok je dug prema PIO/MIO 36 miliona KM. Zbog ovih dugovanja ni 165 radnika, koji su po raznim osnovana stekli pravo, ne može ostvariti penziju", kazao je Perviz dodajući da sredstva za izmirenje dugovanja PIO/MIO Agrokomerc nastoji obezbijediti putem prodaje imovine Agrokomerca te su za prodaju nominovali Robnu kuću Agrokomerca u Velikoj Kladuši, objekt Vareška rijeka i klaonicu.

Ipak, kako je naglasio Perviz, oni su uspjeli u finansijskoj konsolidaciji sanirati krovnu konstrukciju objekata Agrokomerca, osposobiti dvije komore koje, s obzirom na veliku poljoprivrednu proizvodnju u USK-u, daju pod zakup kao trenutno najbolje rješenje za njihovu kompaniju.

Mala ulaganja

Agrokomerc je odnedavno prebačen u nadležnost Ministarstva poljoprivrede Vlade Federacije BiH, a resorni federalni ministar Šemsudin Dedić u pregovorima je s potencijalnim investitorima za pokretanje mesne industrije.

"Imamo informacije da je određena turska kompanija zainteresovana za pokretanje proizvodnje mesa u Agrokomercu, a mesna industrija bi se ovdje mogla pokrenuti uz mala ulaganja, mi smo otvoreni i spremni za saradnju", kazao je Perviz.

Trenutno u Agrokomercu radi jedan dio proizvodnje, odnosno Gadžo Comerc je iznajmio farmu za tov jednodnevnih pilića te pokrenuo proizvodnju u konditorskoj industriji.

"Agrokomerc i danas predstavlja razvojnu šansu za privredu ovog kraja, ali moramo mi sami biti odlučni i zahtijevati punu pažnju federalne vlasti, u čijoj je nadležnosti, te nuditi konkretne prijedloge za rješavanje problema, pokretanje proizvodnje i kooperantske djelatnosti koja se naslanjala na Agrokomerc", kazali su članovi izvršne i zakonodavne vlasti tokom posjete Agrokomercu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti