Pregovori oko zajedničkog upravljanja aerodromima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru: Osnivanje holdinga povećalo bi kvalitet i profit

27.03.2009. 12:14 / Izvor: Dnevni Avaz
Pregovori oko zajedničkog upravljanja aerodromima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru: Osnivanje holdinga povećalo bi kvalitet i profit

Federalni premijer Nedžad Branković i ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović razgovarali su 26. marta 2009. godine sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Švarc-Šilingom (Christian Schwarz - Schilling) o projektu osnivanja holding kompanije za upravljanje aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Suština projekta je da ova tri aerodroma zadrže svoju vlasničku strukturu i finansijsku neovisnost, ali da imaju zajedničkog upravitelja koji bi osigurao veći protok putnika i robe i povećao njihov profit, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Branković je ocijenio da bi tuzlanski aerodrom bio idealna cargo – destinacija i da može biti regionalno konkurentan, dok bi razvoj mostarskog aerodroma pomogao ekonomskom i turističkom razvoju Hercegovine.

"U flotu "BH Airlines" u maju će stići avion "boeing 737", a do kraja ove ili do početka naredne godine još jedan. Ministar prometa i komunikacija dao je nalog za letove iz Tuzle i Mostara i veoma nam je važno da rehabilitiramo ove aerodrome i da ih koristimo u punom kapacitetu", istakao je Branković.

Kako je za osnivanje zajedničkog menadžmenta ova tri aerodroma neophodna saglasnost Gradskog vijeća Mostara i Skupštine Tuzlanskog kantona, premijer Branković je rekao da će vrlo brzo o tome biti razgovarano sa čelnim ljudima ovih institucija i aerodroma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti