Prekategorizacija graničnog prelaza u Novom Gradu na dugom štapu

11.12.2020. 08:13 / Izvor: Glas Srpske
Prekategorizacija graničnog prelaza u Novom Gradu na dugom štapu

Iako se lani činilo da su BiH i Hrvatska na korak do postizanja dogovora o prekategorizaciji prelaza, do toga nije došlo.

Prekategorizacija graničnog prelaza u Novom Gradu koja podrazumijeva njegovo otvaranje i za teretni saobraćaj još je na dugom štapu, uprkos brojnim obećavajućim porukama iz susjedne Hrvatske, o kojima više nemaju šta da kažu ni domaći predstavnici.

Iako se lani činilo da su BiH i Hrvatska na korak do postizanja dogovora o prekategorizaciji prelaza, do toga nije došlo, a u Novom Gradu su bili posumnjali da blokada ima veze i sa izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori, na području susjedne opštine Dvor, koja je s druge strane prelaza.

Opštine, privrednici i stanovništvo s obje strane Une štetu trpe od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska postala članica EU, jer su tada na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu.

Pregovori o prekategorizaciji vode se i na diplomatskom nivou, ali i na sjednicama Mješovite komisije za pitanja graničnih prelaza, koju čine predstavnici BiH i Hrvatske. Kao jedan od posljednjih uslova za otvaranje prelaza za teretni saobraćaj pominjala se sanacija mosta te da bi, kada se to uradi, prvo trebalo da bude otvoren privremeno na tri mjeseca.

Da je to i dalje na stolu potvrđuje informacija koju je prošle sedmice usvojio Savjet ministara. Riječ je o izvještaju o radu predstavnika BiH u sastavu Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima u prvoj polovini 2020. godine.

"Komisija je raspravljala o zahtjevu za prekategorizaciju prelaza Novi Grad - Dvor. Nakon duže rasprave odlučeno je da se sačeka sa odlukom, jer nadležne institucije Republike Hrvatske još nisu dostavile službene nalaze na osnovu kojih bi se pristupilo sanaciji mosta. Nakon izvršene sanacije bile bi ispunjene sve pretpostavke da se može udovoljiti tom zahtjevu", istaknuto je u dokumentu.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača ističe za “Glas Srpske” da je i ove poslove usporila pandemija virusa korona, ali i da je svima jasno da je ovo pitanje koje je najduže otvoreno i na koje je davno mogla da bude stavljena tačka.

"Analiza Instituta koji smo mi angažovali potvrdila je da je, prema standardima iz bivše države, nosivost mosta u granicama. Materijal smo davno dostavili Hrvatskoj, oni su stavili prigovor da to jeste prema tome standardu, ali da su sada dio EU i koriste druge standarde. Kao neko ko je živio i u onoj državi, znam da su ti standardi u nekim stavkama čak i oštriji nego sada", istakao je Drljača.

Hrvatska strana, dodaje, pokušava da dobije na vremenu.

"I mi smatramo da je zbog starosti mosta potrebna rekonstrukcija, ali moramo jednom staviti tačku na priču da li je most dobar ili nije. Nadali smo se zaista da će to biti proljeće 2021. godine. Ako se, na kraju, izvrši rekonstrukcija, a ne dođe do prekategorizacije, biće jasno da iza svega stoji politika", rekao je Drljača, koji smatra da za sanaciju mosta ne bi bilo potrebno duže od tri mjeseca.

Ova tema je, kako je dodao, i stalna tačka dnevnog reda na svakom sastanku sa privrednicima koji insistiraju na tome da bude omogućen prelazak za teretna vozila.

Gubici

Zabranom teretnog saobraćaja preko prelaza Novi Grad - Dvor otežana je ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjednog Dvora u Hrvatskoj te drugih opština iz regije kojima je taj prelaz najbliži. Privredni subjekti otkako je stavljen stop za prelazak teretnjaka imaju ozbiljne gubitke zbog većih troškova transporta robe. Inicijativu za otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj ranije su potpisima podržali čelnici 73 privredna subjekta iz BiH i Hrvatske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti