Prekinut štrajk rudara, postignut dogovor o deblokadi računa (VIDEO)

16.02.2021. 07:51 / Izvor: Fena
Prekinut štrajk rudara, postignut dogovor o deblokadi računa (VIDEO)

Prekinut je štrajk rudara rudnika mrkog uglja Zenica i Breza nakon što je na sastanku održanom jučer u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine u Sarajevu postignut dogovor o deblokadi računa tih rudnika.

Prekinut je štrajk rudara rudnika mrkog uglja Zenica i Breza nakon što je na sastanku održanom jučer u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine u Sarajevu postignut dogovor o deblokadi računa tih rudnika.

"Dogovoreno je da biti izvršena deblokada oba računa i rudnika Zenica i  Breza na osnovu zahtjeva uprava dva rudnika koji će biti prema Poreznoj upravi FBiH. Dakle, okvir je sporazum koji će potpisati Porezna uprava sa dva rudnika o reprogramu dugova na deset godina i to je zakonski preduslov da se izvrši deblokada računa" izjavio je nakon sastanaka federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Što se tiče isplate plata, kako je dodao, dogovoreno je da će biti sa 17. februarom, odnosno do srijede isplata plate za januar ove godine i toplog obroka.

Džindić je podsjetio da je na sastanku bilo pet zahtjeva od sindikata, koje su pokušali usaglasiti i maksimalno korektno odgovoriti na njih koliko je moguće u ovom trenutku.

Uprava Elektroprivrede BiH, Ministarstvo i sindikat podržavaju nastavak procesa reorganizacije i ovo je posljednja šansa, kazao je Džindić, da se rudnici u Federaciji BiH spasu od propasti ako se ovaj proces reorganizacije i restruktuiranja ne završi.  

"Također smo se obavezali da će biti izrađen plan rada oba rudnika do kraja 2021. godine, da će se putem uprava usaglasiti i usvojiti, a zatim informisati Ministarstvo i Vlada. Želimo da znamo svaki korak koji će se desiti do kraja ove godine sa oba rudnika da bi se preduprijedili eventulani problemi i blokade", – dodao je Džindić.  

Bitna dopuna,  kako je kazao predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić, jeste sporazum koji će potpisati menadžmenti rudnika mrkog uglja u Brezi, Zenici i Rudnika mrkog uglja Abid Lolić u Biloj kojim se obavezuju rukovodstva tih rudnika da će u saradnji sa Elektroprivredom BiH definisati koncept i način penzionisanja  85 radnika iz ta tri rudnika.

"Na sastanku se u dobroj mjeri definisao taj koncept svih mjera i radnji koje će se poduzeti narednih dana. Deblokada računa će obezbjediti normalnu funkciju rudnika u Brezi i Zenici, imat ćemo mogućnost da proizvodno-tehnološkom procesu obezbjedimo minimum potreba, a da taj dio sporazuma obezbjedi minimum sigurnih uslova za izvođenje rudarskih radova u svim rudarskim objektima u rudnicima u Brezi i Zenici", dodao je Husić. 

Reorganizacija i restruktuiranje rudnika iz pozicije sindikata, kako je istakao, predstavlja proces od koga ne žele odustati svjesni da je to najvažniji proces za zaposlene u rudnicima uglja u FBiH.

Muhamed Kozadra, izvršni direktor za ekonomske poslove Elektroprivrede BiH, kazao je da su u rudnike koji su u sastavu koncerna u zadnjih deset godina uložili 320 miliona KM u nabavku opreme i dali 204 miliona KM avansa.

"Uplatili smo pojedinim rudnicima, dali im veći iznos novca nego što oni mogu i trebaju da isporuče uglja za godinu dana. Dakle, imamo preplaćeno 204 miliona KM avansa datih za proizvodnju uglja za potrebe terrmoelektrana", kazao je Kozadra.

Elektroprivreda kao koncern, naglasio je Kozadra, ima obaveze prestruktuiranja sektora rudarstva koji u proizvodnji električne energije čini 80 posto i u tom smislu se provode aktivnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti