Prekinuta javna rasprava o Nacrtu zakona o udruženjima i fondacijama

03.09.2020. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Prekinuta javna rasprava o Nacrtu zakona o udruženjima i fondacijama

Javna rasprava zakazana je ponovno za 15. septembar 2020. godine.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH koja je danas organizovana u Skupštini Brčko distrikta prekinuta je jer svi učesnici rasprave nisu imali odgovarajuću verziju Nacrta zakona o udruženjima i fondacijama koji je prošao prvo čitanje. 

Javna rasprava zakazana je ponovno za 15. septembar 2020. godine.

Ovaj zakon usvojen je u prvom čitanju na 66. redovnoj sjednici Skupštine 29. jula 2020. godine, kada je donesena i Odluka o organizovanju javne rasprave.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove izjavio je prije početka javne rasprave da je Zakon prošao svu potrebnu proceduru i da je javna rasprava organizovana kako bi se dobio najbolji predlog za usvajanje u Skupštini Distrikta.

"Zakon donosi novine koje se prije svega odnose na buduće finansiranje i sufinansiranje projekata i programa od javnog interesa. Zakon predviđa da ubuduće sva grantovska davanja prema nevladinom sektoru idu putem javnog poziva, sa jasnim kriterijumima, ocjenom komisije uz dalje praćenje toka projekata i programa", rekao je Blažić.

Podsjetio je da je novina i uvođenje inspektora za nevladin sektor kao i to da nevladine organizacije neće više moći da imaju sjedište u privatnoj stambenoj jedinici, osim ako ona služi toj svrsi.

Moraće se voditi i jasna evidencija članstva, troškova prema međunarodnim računovodstvenim standardima i propisima o reviziji Brčko distrikta i podnositi izvještaji nadležnim organima i Direkciji za finansije – rekao je Blažić.

Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama bio je 30 dana i na e-konsultacijama putem zvanične internetske stranice Vlade Brčko distrikta.

Ljubiša Lukić, predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Brčko distrikta rekao je da je već na osnovu diskusija o Nacrtu zakona u prvom čitanju bilo evidentno da će poslanički klubovi uložiti amandmane.

"Najviše pažnje poslanika bilo je usmjereno na ovlašćenja inspektora za nevladin sektor kao i to da će sva nevladina udruženja koja ne usklade svoje akte sa novim zakonom biti brisana iz sudskog registra, što do sada nije bio slučaj. Smatram da je to dobra odredba Zakona koja će omogućiti brisanje pasivnih udruženja i dati nam realnu sliku stvarnog stanja o broju udruženja u Brčkom", rekao je Lukić.

Damir Radenković iz Omladinskog centra Vermont rekao je da su na javnu raspravu došli sa konkretnim prijedlozima koji su vezani za transparentnost rada nevladinog sektora i projekata koji se finansiraju grantovima.

"Imamo neka prava koja dobivamo od lokalnih vlasti ali nemamo obaveze koje su jasno definisane i predstavljene građanima", rekao je Radenković.

Za organizovanje javne rasprave o Nacrtu zakona o udruženjima i fondacijama Skupština je zadužila Zakonodavnu komisiju i Odjeljenje za stručne i administrativne poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti