Prekogranična saradnja: Velika Kladuša u novom projektu energetske učinkovitosti

13.03.2020. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Prekogranična saradnja: Velika Kladuša u novom projektu energetske učinkovitosti

Sporazum su osim općine Krnjak potpisali i projektni partneri grad Hrvatska Kostajnica, glavni grad Crne Gore Podgorica i iz Bosne i Hercegovine općina Velika Kladuša.

Sporazum o zajedničkoj implementaciji  projekta prekogranične suradnje Interreg-IPA-CBC Hrvatska-BiH-Crna Gora pod nazivom „I.N.G.R.I.D“. – Razvoj energetski učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području potpisan je u srijedu, 11. marta u općini Krnjak u susjednoj Hrvatskoj.

Sporazum su osim općine Krnjak potpisali i projektni partneri grad Hrvatska Kostajnica, glavni grad Crne Gore Podgorica i iz Bosne i Hercegovine općina Velika Kladuša.

I.N.G.R.I.D. je projekat Evropske unije vrijedan 935.870 eura i finansira se iz programa Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Prilikom aplikacije na ovaj projekat prekogranične suradnje bio je prijavljen 161 a u konačnici prihvaćen 31 projekat, među kojima je i projekat I.N.G.R.I.D.

Za implementaciju ovog projekta općina Velika Kladuša će imati na raspolaganju 315.427 eura, od čega će iznos od 268.113 eura biti finansiran sredstvima Evropske unije, dok će Općina izdvojiti u te svrhe 47.314 eura vlastitih sredstava. Operativno vođenje ovog projekta je povjereno Službi za prostorno uređenje, imovinsko – pravnih i geodetskih poslova općine Velika Kladuša.

Cilj I.N.G.R.I.D. projekta  je unaprijediti saradnju općina i gradova u prekograničnom na polju korištenja održivih izvora energije kroz niz promotivnih mjera. U prvom redu to je realizacija tzv. pilot projektnih investicija na vlastitom području. Nadalje, kroz projekat će se oformiti i energetski info uredi čija je zadaća osigurati kontinuitet u širenju svijesti među različitim grupama građana i stručne javnosti na temu energetske učinkovitosti. Rok za provođenje planiranih projektnih aktivnosti od strane svih partnera u projektu je 26 mjeseci.

Prije potpisivanja Sporazuma na implementaciji ovog projekta, održana je Konferencija na kojoj je detaljnije predstavljen ovaj projekt, njegovi ciljevi i projektne aktivnosti. Na konferenciji su govorili Dejan Mihajlović, načelnik Općine Krnjak, Dalibor Bišćan, gradonačelnik Grada Hrvatska Kostajnica, Fikret Abdić, načelnik Općine Velika Kladuša i u ime, gradonačelnika Podgorice Dragutin Đeković.

Velika Kladuša je završila već dva projekta prekogranične suradnje u mandatu načelnika Fikreta Abdića. Ovo je treći projekat, a na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, Velika Kladuša je pokrenula novi projekat prekogranične suradnje kojeg  je prihvatilo preko 50 gradova i općina iz cijele regije na plantažnom uzgoju pitomog kestena i proizvodnji proizvoda od plodova kestena (KESTEN).

Velika Kladuša je inače prihvatila i učešće kao partnerska općina iz BiH u novom  projektu prekogranične saradnje putem EU fondova iz oblasti kulture pod nazivom „KREATIVNA EUROPA“, IPA II čiji je nosioc grad Ozalj iz R Hrvatske. Na ovaj način Velika Kladuša maksimalno koristi svoj geostrateški položaj i dobru povezanost i suradnju sa susjednim općinama iz R Hrvatske kako bi kroz projekte Evropske unije namjenski realizirala određene projekte za dobrobit lokalne zajednice, ali i radila na uklanjanju graničnih prepreka i poticanju prekogranične suradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti