Vijesti

Premijer Branković primio visoko izaslanstvo Republike Turske na čelu s ministrom Yazicioğluom

19.09.2008. 13:48 / Izvor: Vlada FBiH

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, 19. 09. 2008. godine susreo se s visokim izaslanstvom Republike Turske, na čelu s državnim ministrom prof. dr. Mustafom Saidom Yazicioğluom, a u kojem su bili i veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Bűllent Tulun, predsjednik Turske agencije za međunarodnu suradnju i razvitak (TIKA) Musa Kulaklıkaya, pomoćnik predsjednika Uprave za vjerska pitanja dr. Fikret Karaman, savjetnik predsjednika TIKA-e Metin Arslanbaş, te koordinator ove agencije za BiH Nevzat Yeşiller.

Tijekom razgovora, u kojima su sudjelovali federalni ministri energije, rudarstva i industrije, odnosno razvitka, poduzetništva i obrta, mr. Vahid Hećo i Velimir Kunić, direktor Agencije za promociju inozemnih ulaganja (FIPA) Haris Bašić, te savjetnik federalnog premijera Timur Numić, premijer Branković je goste upoznao s glavnim pravcima djelovanja Vlade FBiH.

"Prije svega, nastojimo popraviti poslovni ambijent, a u tom pravcu je donesen i paket zakona iz oblasti poreza, koji je dobio kvalitetne ocjene domaćih i investitora iz svijeta. Želimo i što prije krenuti s kapitalnim investicijama u oblastima energetike, transportne infrastrukture, poljoprivrede, upravljanja vodama i zaštite okoliša" kazao je Branković.

Prema riječima državnog ministra Yazicioğlua, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, Turska je potpuno otvorena za sve vidove suradnje, a posljednjih se godina bilježi stalni rast turskih investicija u BiH.

Kako su ocijenili članovi turskog izaslanstva, najbolji način za smanjenje trgovinskog debalansa jesu izravna ulaganja turskog kapitala u Bosnu i Hercegovinu, a najveći interes investitori iz ove zemlje iskazuju za oblast energetike.

Pozivajući na jačanje ekonomske suradnje, ministar Hećo istaknuo je kako naša građevinska operativa nije u mogućnosti sama odgovoriti na zahtjeve koje će pred njih postaviti realizacija velikih investicijskih projekata u Federaciji BiH. Stoga je pozvao turske partnere da se, zajedno s našim građevinskim kompanijama, pojave na tenderima koji će biti raspisani za ove radove.

Direktor Bašić upoznao je tursko izaslanstvo s Crans Montana Forumom, što će se od 8. do 10. listopada/oktobra održati u Sarajevu, a na kojem je sudjelovanje već potvrdilo pet premijera država iz našeg regiona. Prvog dana rada Foruma upravo će Turska imati specijalnu prezentaciju. On je današnji susret iskoristio kako bi turskom državnom ministru predao službeni poziv, s potpisima predsjedatelja Vijeća ministara BiH i entitetskih premijera, za sudjelovanje zvaničnika Republike Turske na Crans Montana Forumu.

Danas je, uz ostalo, istaknuta i dobra suradnja Turske i BiH i na polju kulture. Tim povodom je premijer Branković zahvalio na sredstvima koje Turska ulaže u obnovu kulturno-povijesnih spomenika u BiH. Također je razgovarano i o mogućnostima suradnje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, pri čemu je federalni premijer podsjetio na nedavne razgovore u kojima je Grupa kompanija “Keskinoglu” iz Turske izrazila inetes za investiranje u BiH. Ocijenjeno je i kako postoje obostrani interesi i mogućnosti za razvitak gospodarske suradnje u oblastima zračnog prometa i turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti