Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Premijer Forto i šefica Misije OSCE-a Kavalec: Nastaviti s borbom protiv korupcije

17.02.2021. 07:43 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je jučer sa šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadoricom Kathleen Kavalec, te joj se tom prilikom zahvalio na saradnji sa Kantonom Sarajevo, i to posebno u oblasti borbe protiv korupcije, ali i za onu na polju obrazovanja.

Tokom razgovora poseban akcent je stavljen na pandemiju, jer u Kantonu još uvijek nije počela imunizacija građana, koja ne zavisi od Vlade KS, nego viših instanci vlasti.

Premijer Forto je poručio kako ljudi i dalje obolijevaju i nažalost umiru od koronavirusa, te da svi moramo biti odgovorni i poštovati mjere koje su na snazi. Svjestan je činjenice da ovo dugo traje, te da nije jednostavno tražiti od sugrađana da budu strpljivi, ali nije još uvijek, po njegovim riječima, došlo vrijeme za popuštanje mjera.

Informisao je ambasadoricu Kavalec kako je usvojen Budžet KS, te da je, između ostalog, za Ministarstvo privrede planiran iznos od 21.000.000 KM, kao podrška privredi u saniranju posljedica izazvane pandemijom koronavirusa.

Također iz istog razloga formirano je i Savjetodavno tijelo za ekonomska pitanja za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa na području KS, koje čine stručnjaci iz oblasti ekonomije i raznih grana privrede, kao i predstavnici određenih udruženja i asocijacija.

"Vrlo je važno jačanje programa s ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, te rješavanje parafiskalni nameta koje poslodavcima predstavljaju poseban teret u njihovom poslovanju i koji utiču na smanjene konkurentnosti domaće privrede", potcrtao je premijer Forto.

Najavio je da će nastaviti s transparentnim radom, ulaganjem u javni gradski prijevoz i energetsku efikasnost, te podrškom Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Na sastanku je bilo riječi i o podršci ženama u borbi protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja, te nastavku realizacije kurikularne reforme u obrazovanju.

"Ministrice u Vladi KS su se odmah priključile pokretu i platformi 'Nisam tražila'. Na inicijativu ministrica, Vlada je usvojila zaključak da se imenuje ekspertni tim za izradu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim licima, čiji je osnivač Kanton Sarajevo", obrazložio je premijer.

Na kraju sastanka ambasadorica Kavalec je poručila kako je mnogo izazova pred novom Vladom, ali s obzirom da je premijer još u prošlom mandatu pokazao svoju proaktivnost, vjeruje da će ovaj put uspjeti realizirati zadate ciljeve.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti