Premijer Mujezinović razgovarao s predstavnicima bankarskog sektora: Bankari izrazili spremnost da finansiraju zdrave programe domaće privrede

23.07.2009. 08:51 / Izvor: eKapija.ba
Premijer Mujezinović razgovarao s predstavnicima bankarskog sektora: Bankari izrazili spremnost da finansiraju zdrave programe domaće privrede

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu 22.07.2009. godine je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović upoznao predstavnike komercijalnih banaka koje posluju u FBiH s glavnim elementima stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno potezima koji predstoje prije početka njegove konačne primjene.

Kazavši da stand by aranžman nema alternativu, premijer je izrazio očekivanje kako će sredstva koja na ovaj način stignu biti ubrizgana u finansijske tokove u FBiH, te će doprinijeti snaženju ukupne ekonomske stabilnosti.

Na ovom sastanku, u čijem su radu sudjelovali guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš, te predstavnici Federalnog ministarstva finansija, bankari su izrazili spremnost da finansiraju dobre, zdrave programe koje ponudi domaća privreda.

Predstavnici bankarskog sektora su pozdravili spremnost Federalne vlade da, na partnerskim odnosima, zajedno s komercijalnim bankama traži najbolja rješenja za recesijske problema a, prije svega, jačanje privrednog sektora. Također, izrazili su spremnost da finansijski potpomognu razvojne programe Vlade FBiH.

Oni su ukazali na stabilnost bankarskog sektora, ali i na činjenicu da se domaće kompanije rjeđe nego prije obraćaju zahtjevima za odobrenje kreditnih sredstava.

Nakon nekoliko danas iznesenih kvalitetnih prijedloga za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, zaključeno je da će o njima će biti konkretnije razgovarano na sljedećem sastanku, koji će, kako je dogovoreno, biti uskoro održan, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti