Premijer Nedžad Branković podržao projekat eko toplane u Gračanici

22.01.2009. 12:21 / Izvor: eKapija.ba
Premijer Nedžad Branković podržao projekat eko toplane u Gračanici

Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković sastao se 22.01.2009. godine sa delegacijom Općine Gračanica koju je predvodio Predsjedavajući općinskog vijeća Muharem Musić. Tokom sastanka razgovarano je o podršci Vlade Federacije BiH projektu izgradnje eko toplane koja je u oktobru prošle godine puštena u probni rad.

Premijer Branković ocijenio je ovaj projekat veoma korisnim, te konstatovao da bi on mogao biti primijenjen i u drugim općinama. Obećao je da će obaveze koje je Vlada FBiH preuzela prošle godine za njegovo sufinansiranje biti ispunjene.

Također, za buduće finansiranje neophodno je da Vlada FBiH donese odluku o podršci ovom projektu, kako bi austrijska firma koja je investitor i većinski vlasnik, mogla povlačiti sredstva iz fondova EU i banaka. Premijer Branković je predložio da model podrške Vlade Federacije BiH bude istovjetan modelu koji je uspostavljen između Općine Gračanica i Vlade Tuzlanskog kantona.

Eko-toplana u Gračanici je prva takve vrste u BiH, i već bilježi pozitivne rezultate. Osim što se toplotna energija dobija od biomase iz otpadaka drveta, eko toplana smanjuje zagađenost okoliša jer su u njenu tehnologiju ugrađeni specijalni filteri. Vrijednost projekta je 15 miliona KM, a do sada je investirano više od sedam miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti