Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Premijerni nastup bh. kompanija na sajmu dobavljača VW grupacije

16.10.2018. 12:09 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina će u periodu od 16.-18.10.2018. godine premijerno nastupiti na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, Savezna Republika Njemačka, pod pokroviteljstvom WOB AG. 

Devet kompanija iz automobilskog sektora BiH imati će priliku da se pokažu u najboljem svijetlu i predstave asortiman svojih proizvoda i usluga. Kompanije koje nastupaju na sajmu su Aluminij d.d. Mostar, CORE d.o.o. Sarajevo, EMKA Bekto Goražde, Plamingo d.o.o. Gračanica, Pobjeda d.d. Tešanj, Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, TMD Group d.o.o. Gračanica, Wagner Automotiv d.o.o.  Gradačac i Zinkteknik Bosnia d.o.o. Mostar.

"Think Digital" je tema desetog međunarodnog sajma IZB koji će na jednom mjestu okupiti 839 kompanija izlagača iz 34 države svijeta, podijeljenih u 7 sala, tematski odvojenih. Kompanije iz BiH će biti smještene u sali br.4 (međunarodni paviljoni i klasteri) na zajedničkom štandu br. 4302, pod organizacijom Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

Predstavljanje bh kompanija na ovom prestižnom sajmu je samo jedna u nizu aktivnosti koju P/G komora FBiH čini u cilju unapređenja uvjeta privređivanja i predstavljanja potencijala bh privrede. Naime, u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH 2016. godine osnovana je Grupacija automobilske industrije (GAI), u čijem su članstvu 32 kompanije koje izravno rade za automobilsku industriju kao i kompanije koje su dobavljači pomenutim kompanijama čime ukupan broj kompanija u grupaciji prelazu 43. S obzirom na važnost privredne snage i postojeći potencijal rasta industrije, Vlada FBiH je, u saradnji s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, pokrenula projekt "Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine”.

Glavni cilj zajedničkog projekta Vlade FBiH i Privredne/Gospodarske komore FBiH je daljnje jačanje automobilskog sektora kao jednog od najvažnijih pokretača privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je bitno naglasiti da se kontinuiranim daljnjim obukama, standardizacijom i certificiranjem, sistemski povećava konkurentnost ekonomije zemlje, a dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača automobilske industrije te njihove trenutne mogućnosti, tehnološki napredak i opredjeljenost ka modernizaciji doprinose daljem razvoju i usavršavanju kompanija automobilskog sektora.

Navedene aktivnosti također su prepoznate i podržane od USAID WHAM projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti