Preminuo čuveni bh. arhitekta akademik Ivan Štraus

26.08.2018. 07:56 / Izvor: Fena
Preminuo čuveni bh. arhitekta akademik Ivan Štraus

Jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih arhitekata, akademik Ivan Štraus preminuo je jučer u Sarajevu.

Jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih arhitekata, akademik Ivan Štraus preminuo je jučer u Sarajevu, saopćeno je iz Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Rođen u Srbiji 1928. godine, odrastao u Banjoj Luci a profesionalno najviše djelovao u Sarajevu. Višestruko nagrađivani autor, imao je priliku raditi u doba najvećeg građevinskog zamaha bivše nam države te tako realizirati brojne objekte visoke arhitektonske vrijednosti. Predstavnik je jednog doba i jedne arhitekonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Nagrade koje je dobio su brojne, a potrebno je izdvojiti međunarodni natječaj za Glavnu poštu, ministarstvo PTT i upravu telekomunikacija u Addis Abebi na kojem je pobijedio zajedno sa arhitektom Zdravkom Kovačevićem te dvije prve nagrade za operu u Sofiji i Džamiju u Oranu (Alžir) u suradnji s Halidom Muhasilovićem.

Pored objekata, autor je i brojnih knjiga i izložbi.

"U svojoj dugačkoj i bogatoj karijeri doživio je i da njegovi objekti budu i barbarski rušeni i ponovo uzdignuti iz pepela. Izvodio je objekte i u ostalim gradovima bivše Jugoslavije poput Muzeja avijacije u Beogradu ali gradeći Elektroprivredu BiH, Unisove nebodere, Shopping centar, Naselje Sunca i hotel Holiday Inn svoj najsnažniji pečat ostavio je u Sarajevu, gradu koji bi bez njega zasigurno izgledao potpuno drugačije", navode iz Asocijacije arhitekata u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti