Preporuka turističkim agencijama u RS: Zamjensko putovanje ili vraćanje novca

09.05.2020. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Preporuka turističkim agencijama u RS: Zamjensko putovanje ili vraćanje novca

Turističkim agencijama u Republici Srpskoj, prema zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, preporučuje se da ponude zamjensko putovanje.

Turističkim agencijama u Republici Srpskoj, prema zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, preporučuje se da ponude zamjensko putovanje ili vrate potrošaču uplaćeni iznos za putovanje koje nije realizovano zbog epidemije virusa korona.

"Ovaj zaključak Republički štab donio na današnjoj sjednici s ciljem prevazilaženja problema nastalih usljed pandemije izazvane virusom korona u smislu realizacije ugovorenih turističkih aranžmana u 2020. godini", saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Zaključkom je preporučeno da turističke agencije ponude potrošaču zamjensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u cijelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. martom, bez obzira na period realizacije u tekućoj godini. 

Preporučeno je, kako se navodi, da turističke agencije zamjensko putovanje tretiraju kao novo turističko putovanje, kojim se zamjenjuje nerealizovano.

Također, dodaju da se u obzir uzima putovanje koje je potrošač uplatio u cjelosti ili djelimično i čija vrijednost nije niža od prodajne cijene ili iznosa koji je potrošač uplatio.

Osim toga, preporučeno je i da turistička agencija pruži mogućnost potrošaču da zamjensko putovanje iskoristi u periodu od jedne godine od dana uručenja ponude agencije, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine, kao i mogućnost da zamjensko putovanje bude realizovano na drugoj destinaciji.

Zaključkom je turističkim agencijama preporučeno i da se potrošaču, ukoliko se odluči za vraćanje iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazao zamjensko putovanje, vrate uplaćena sredstva, a što će se odvijati u skladu sa mogućnostima turističke agencije i najkasnije u roku od 14 dana, počevši od 31. decembra 2021. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti