Preporuke MMF-a iz 2016. za Poreznu upravu FBiH još nisu realizovane

09.04.2019. 15:49 / Izvor: Oslobođenje
Preporuke MMF-a iz 2016. za Poreznu upravu FBiH još nisu realizovane

U okviru CEF-ovog (Centar za razvoj finansija iz Ljubljane) održan je okrugli sto o temi Reorganizacija poreznih uprava kroz uticajno rukovođenje.

U okviru CEF-ovog (Centar za razvoj finansija iz Ljubljane) Programa obuke u oblasti porezne politike i administracije održan je okrugli sto o temi Reorganizacija poreznih uprava kroz uticajno rukovođenje, a njegov cilj je doprinijeti jačanju kapaciteta korisničkih institucija u procesu implementacije EU preporuka usmjerenih ka unapređenju upravljanja rizikom za poštivanje poreznih propisa. Okruglom stolu prisustvuju predstavnici rukovodstva poreznih uprava iz regiona i šire. 

"Kad je u pitanju Porezna uprava Federacije BiH, MMF je još 2016. godine u aprilu dao preporuke za reorganizaciju. To je, prije svega, samostalna Porezna uprava, drugo je da se drugostepeni postupak radi u Poreznoj upravi, da PU ima kombinovani sistem finansiranja, da ima internu kontrolu, te da nema donošenja poreznih propisa bez učešća PU. To su ključne stvari koje je dao MMF. Ono što nije dobro jeste da te preporuke nisu dalje realizovane kroz zakonska rješenja, da jesu vjerovatno bi stanje u naplati javnih prihoda bilo bolje.", rekao je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Isović je dodao i kako je jedna od tačaka u agendi koju je usvojila Vlada za 2019. godinu donošenje novog zakona o Poreznoj upravi, te ostaje da se vidi kakav će on biti u konačnici.

"Mi u Crnoj Gori evo tri i po godine, uz veliku podršku Vlade, smo u teškim uslovima napravili značajan iskorak u naplati javnih prihoda, napravili smo iskorak u reformskom razmišljanju, ne samo državnih institucija nego i zaposlenih u Poreskoj upravi, jer ukoliko želimo da radimo dobro za državu i građane ovaj posao moramo raditi vrlo posvećeno. Ono što je naš poseban iskorak je da smo počeli jedan potpuno drugačiji odnos prema poreskim obveznicima. Mi ih doživljavamo kao partnere i najveći iskorak je činjenica da je povećanje prihoda išlo uporedo da povećanjem dobrovoljnog korištenja propisa.", izjavio je Miomir Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti