Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Preporuke vinogradima za zaštitu vinove loze

05.05.2018. 08:29 / Izvor: Fena

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije izdalo je preporuke vinogradarima za sprječavanje gljivičnih bolesti na vinovoj lozi zbog nestabilnih klimatskih prilika.

Budući da se vinova loza nalazi u fazi kada su cvasti jako osjetljive na plamenjaču i može doći do njihovog potpunog propadanja, a meteorolozi i u narednim danima predviđaju promjenjive vremenske prilike, iz navedenog ministarstva savjetuju vinogradarima da obave zaštitu svih nasada protiv uzročnika plamenjače (Plasmopara viticola).

Kako se navodi u obavijesti, u tu svrhu može se koristiti Antacol WG 70, Antacol combi WP 76, Pergado MZ, Mikal permium F, Mikal flasg WG, Fantic M, Galben M, Ridomil gold MZ, Forum Star WG, Mildicut 25 CS ili Equation Pro, ili bilo koje drugo sredstvo namijenjeno za zaštitu od plamenjače.

Također se uskoro očekuje cvjetanje vinove loze pa iz spomenutog ministarstva savjetuju što radikalniju pljevidbu u zoni cvasti te obveznu preventivnu zaštitu od pepelnice bilo kojim sredstvima protiv bolesti koje je kompatibilno sa sredstvima koja su odabrana za zaštitu od plamenjače.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a napominju kako je pravovremenost tretiranja vinove loze mnogo važnija od samoga izbora navedenih pripravaka. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti