Prepuštena sama sebi: Grafička industrija treba investicije

01.10.2018. 12:26 / Izvor: Akta.ba
Prepuštena sama sebi: Grafička industrija treba investicije

Kompanije iz oblasti grafičke industrije su prepuštene same sebi i nemaju nikakve posebne poticaje i stimulacije od strane države. 

Kompanije iz oblasti grafičke industrije dijele sudbinu mnogih grana privrede Bosne i Hercegovine. Suočene su sa konkurencijom elektronskih medija, tako da se mnoge grafičke usluge rade u manjem obimu nego prije, a zahtjevaju se kraći periodi za realizaciju poslova. Većina grafičkih kompanija nije pripremljena za realizaciju izvoznih poslova, nedostaju im potrebni softweri i standardi kako bi bili konkurentni na ino tržištu.

Prilikom registracije,većina kompanija se registruje za grafičku djelatnost i izdavaštvo tako da je teško kažu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) odrediti precizan broj kompanija koje se bave samo grafičkom djelatnosti.

Ono što je sigurno jasno, jeste da je grafička industrija grana privrede u kojoj su investicije neophodne, iako nekih velikih investicija u posljednje vrijeme nema.

"Investicije su pretežno u oblasti digitalne štampe, što podiže kvalitet proizvoda i usluga i skraćuje rok za realizaciju. Najveće mogućnosti grafičke industrije su u oblasti ambalaže koja ima stalni trend rasta, štampe na tekstil i druge predmete za opremanje enterijera, štampe velikih formata, a također i knjiga ima dosta stabilan rast. Generalno, kvalitet proizvoda je bitan kao i u svim oblastima i  prisutna je kombinacija offset i digitalne štampe", pojasnili su za poslovni portal Akta.ba u VTK BiH.

Generalno je praćenje trendova neophodno za unapređenje poslovanja i dalji opstanak kompanija iz svih oblasti privrede.

"Kada je riječ o grafičarima, sudeći po aktuelnoj situaciji, praćenje trendova nije izraženo u mjeri u kojoj bi trebalo", navode iz VTK BiH.

Baš kao i veliki broj bosanskohercegovačkih kompanija i grafičari nailaze na  određene prepreke u poslovanju koje ipak na neki način uspijevaju prevazići. Među njima su svakako nemogućnost dobijanja povoljnijih kreditnih sredstava koja bi im mogućila unapređenje poslovanja.

U VTK BiH smatraju kako država veoma malo brine o očuvanju ove profesije.

"Kompanije iz oblasti grafičke industrije su prepuštene same sebi i nemaju nikakve posebne poticaje i stimulacije od strane države.  Kao grana privrede čak nisu ni interesantni za većinu međunarodnih projekata, tako da veoma teško dobivaju povoljnija kreditna sredstva za nabavku nove opreme, koja im je potrebna da bi bili konkurentniji", zaključuju u VTK BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti