Prerađivači pomažu domaćim proizvođačima povrća

21.07.2015. 14:09 / Izvor: Nezavisne novine
Prerađivači pomažu domaćim proizvođačima povrća

Treba angažovati stručnjake kako bi se riješio agrotehnički problem proizvodnje vrlo tražene paprike roge, koja godinama unazad ne uspijeva da se proizvede u Semberiji.

Vlasnik Prehrambene industrije "Sava-Semberija" u Bijeljini Milorad Krstić izjavio je danas da ova fabrika može da otkupi svu domaću sirovinu povrća i da je plasira na evropsko tržište.

Krstić je sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem posjetio domaćinstvo Mladena Mitrovića u zaseoku Vrulja u Donjem Crnjelovu, kako bi se na licu mjesta upoznao o stanju u oblasti proizvodnje povrća.

On je ocijenio da treba angažovati stručnjake kako bi se riješio agrotehnički problem proizvodnje vrlo tražene paprike roge, koja godinama unazad ne uspijeva da se proizvede u Semberiji.

Krstić je naglasio da je za dobar rad prerađivača neophodna stabilna poljoprivredna proizvodnja i da pod uslovima obezbijeđenog kontinuiteta i kvaliteta domaći proizvođači povrća imaju neograničenu mogućnost plasmana svojih proizvoda za preradu i prodaju na evropskom tržištu.

Gradonačelnik Mićić rekao je novinarima da se problem u uzgoju paprike roge pokušao riješiti nabavkom kvalitetenog rasada, ali da su poplava prošle i suša ove godine umanjile kvalitet proizvodnje.

On je najavio da će biti traženo angažovanje nauke i struke da bi se otkrile sorte i zaštitna sredstva koja omogućavaju uzgoj ovog povrća u Semberiji.

Domaćin Mladen Mitrović smatra da jedno od rješenja ovog problema može da bude prenošenje iskustava iz Makedonije u proizvodnji paprike roge i u uslovima tropskih vrućina koje ove godine vladaju u regionu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti