Prestaje važiti Uredba o broju zaposlenih radnika

09.09.2021. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Prestaje važiti Uredba o broju zaposlenih radnika

Federalna vlada je donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o uslovima koje je preduzeće odnosno druga pravna osoba dužna da ispunjava u pogledu broja zaposlenih radnika.

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije na današnoj sjednici donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o uslovima koje je preduzeće odnosno druga pravna osoba dužna da ispunjava u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja registrovane djelatnosti.

Kako je obrazloženo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 28.8.2020. godine osnovala interresornu radnu grupe za analizu stepena primjene Uredbe o uslovima koje je preduzeće odnosno druga pravna osoba dužna da ispunjava u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja registrovane djelatnosti.

Zajednički stav ove radne grupe, usvojen nakon konsultacija njenih članova, bio je da ovu uredbu treba staviti van snage. Ocijenjeno je da je propisivanje broja radnika radi obavljanja registrovane djelatnosti ograničavajući faktor, posebno za manje proizvođače, u otežanim okolnostima poslovanja. Zajednički je stav članova radne grupe da materijalnim propisima vezanim za pojedine oblasti, ukoliko je potrebno, može biti propisan broj radnika, što se ustvari najčešće odnosi na stručni kadar (npr. tehnolog u pogonu za proizvodnju prehrambenih proizvoda).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti