Preventov recept za uspjeh - Kvalitet proizvoda i briga za radnika

27.10.2010. 14:09 / Izvor: SRNA
Preventov recept za uspjeh - Kvalitet proizvoda i briga za radnika

Direktor proizvodne divizije "Preventa" u Sarajevu Adnan Smailbegović, čija je kompanija dobitnik nagrade za Korporativnu filantropiju u 2010. godini, istakao da je "Prevent", kao lider u domaćoj autoindustriji, u protekla tri mjeseca zaposlio više od 300 novih radnika, te da u ovom trenutku stipendira čak 950 djece u BiH.

Smailbegović je u intervjuu Srni istakao da je "Prevent" napravio pozitivan poslovni iskorak u procesu dokapitalizacije FIMA banke, gdje je ostvario vlasništvo nad 51 odsto akcija, a paralelno su razvijeni i sektori ASA lizinga, osiguranja, i banke, kao najmlađe finansijske divize u "Preventovom" sistemu.

(Adnan Smailbegović)

"Naša poslovna politika u BiH može se prepoznati u nastojanjima da pratimo kompaniju Volkswagen, koji je naš najveći kupac", rekao je Smailbegović.

On je podsjetio da "Prevent" u BiH čine "Prevent BH" - kao operativni holding, "Prevent Sarajevo" - gdje se vrši krojenje i šivenje, "Prevent Leder - kožara", "Prevent Safety" u Goraždu, koji proizvodi zaštitne rukavice, "AD Nautika" - za proizvodnju enterijera za jahte i "FAD Jelah", gdje se proizvode kočni diskovi.

Govoreći o poslovnim planovima i novim investicijama, Smailbegović je najavio da "Prevent" ozbiljno pregovara sa respektabilnim partnerom iz Turske s ciljem izgradnje livnice koja bi, čim se stvore uslovi za rentabilnu i isplativu proizvodnju, trebalo da bude instalirana u Jelahu.

Potvrđujući da čak 80 odsto gotovih "Preventovih" proizvoda kupuje "Volkswagen", on je najavio da ova kompanija otpočinje agresivniju kampanju prema "Audiju" i "Porsheu", koji su poznati kao najzahtjevniji kupci na svjetskom autotržištu.

"Planiramo i proširenje proizvodnje rukavica u Goraždu sa milion na dva miliona pari godišnje, kao i uvođenje nove linije za autopresvlake, što bi, osim 140 trenutno zaposlenih, trebalo da omogući zapošljavanje još 250 radnika", naglasio je Smailbegović.

(Prevent u Visokom)

On je naglasio da je "Prevent" uspješna priča u BiH, koju stvara mala ali veoma sposobna ekipa mladih i kreativnih ljudi, koji su svojim znanjem i radom dokazali da se i u BiH, uprkos krizi i nepovoljnim uslovima za poslovanje, mogu postići dobri poslovni rezultati i stvoriti uslovi za dodatni razvoj i nova radna mjesta.

Smailbegović je tokom posjete AD "Brodovi", fabrici jedrilica i čamaca u Solinu, kod Splita, naveo da je, osim konstantne brige za oko 3 100 radnika i članove njihovih porodica, menadžment kompanije, u poslovnom smislu, posebno orijentisan i fokusiran na uspjeh i kvalitet "Preventovog" proizvodnog portfolija.

"`Prevent` je definitivno broj jedan u automobilskoj industriji u BiH, što je direktni rezulat naše poslovne kulture i poslovne filozofije, zasnovane na visokom kvalitetu i dostizanju najviših proizvodnih standarda", istakao je Smailbegović.

On dodaje da se od države očekuje pravna sigurnost i dosljedno provođenje zakona, a ne, kao što se to nerijetko dešava u BiH, da čak i država, odnosno njeni organi improvizuju primjenu zakona i nepotrebno insistiraju na dugotrajnim i nejasnim procedurama koje direktno usporavaju realizaciju proizvodnih i investicionih planova.

"Problem privrednicima u BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj, predstavljaju previsoke stope doprinosa i poreza na platu zaposlenih, tako da bi možda trebalo razmotriti i mogućnost uvođenja kliznih stopa, što se kao dobra praksa već pokazalo u Sloveniji i, naravno, u SAD", naveo je Smailbegović.

"Planiramo i proširenje proizvodnje rukavica u Goraždu sa milion na dva miliona pari godišnje, kao i uvođenje nove linije za autopresvlake, što bi, osim 140 trenutno zaposlenih, trebalo da omogući zapošljavanje još 250 radnika", naglasio je Smailbegović.

On je podsjetio da "Prevent grupacija" u svijetu zapošljava više od 11 000 radnika, svrstanih u 51 kompaniju na 40 lokacija u 15 država, gdje se prvenstveno bavi proizvodnjom materijala za automobilska sjedišta i enterijere u automobilima, proizvodnjom kožnih i tekstilnih presvlaka za automobilska sjedišta, kožnih dodataka za mjenjače, autodijelova i proizvoda od pjene i plastike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti