Prezentiran projekt "Poticaj zapošljavanju u općini Prozor-Rama"

15.06.2009. 09:52 / Izvor: eKapija.ba
Prezentiran projekt 'Poticaj zapošljavanju u općini Prozor-Rama'

U dvorani HE Rama protekle sedmice je prezentirana radna verzija Programa poticaja zapošljavanja u općini Prozor-Rama za razdoblje od 2009. do 2014. godine. Općinska služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije je izradila ovaj programa, a aktivno učešće na skupu s poduzetnicima uzelo je Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Predstavnici Udruženja LiNK su ovom prigodom prezentirali aktivnosti kojima se bavi Udruženje LiNK, te mogućnostima saradnje posebno u segmentu Regionalnog garancijskog fonda i korištenja sredstava za subvenciju kamata. Naime, Općina je izdvojila 150.000 konvertibilnih maraka sredstava za potporu u zapošljavanju, te subvencioniranje kamata kao mjere poticaja poduzetništvu. Za subvencioniranje kamata odobreno je 50.000 maraka, tako da će poduzetnici s prostora ove općine moći preko Regionalnog garancijskog fonda LiNK-a dobiti povoljne kredite od svega 3 % kamate za jačanje i razvoj obrta, te malog i srednjeg poduzetništva, saopćeno je iz LINK-a.

Isto tako, prezentirane su i obuke koje su planirane za ovaj mjesec i sljedeći mjesec srpanj/jul 2009. godine u okviru projekta „Posao i poduzetništvo u Mostaru“. Riječ je o projektu prekvalifikacije u zanimanja varioca, kuhara i zidara, kojeg finansira Unidea Fondacija iz Milana, te obuke za pokretanje biznisa. Svi nazočni poduzetnici su iskazali značajan interes za ove projekte Općine i Udruženja LiNK, a predstavnici Općina su iskazali želju da budu domaćini obuke za pokretanje posla.

Na poziv općinskog načelnika dr. Joze Ivančevića skupu su se odazvali brojni poduzetnici s prostora ove općine, a između ostalih i direktor poslovnice Mostar Razvojne banke Federacije BiH Drago Bagarić, te direktor REDAH-a Ivan Jurilj kao i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić i Meliha Bektaš rukovodilac Regionalnog garantnog fonda LiNK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti