Prezentiran strateški dokument "BH privreda - šanse i izazovi"

07.04.2014. 16:35 / Izvor: Fena
Prezentiran strateški dokument 'BH privreda - šanse i izazovi'

​Vanjskotrgovinska komora BiH prezentirala je danas u Sarajevu strateški dokument "Bh. privreda - šanse i izazovi" u kojem je navedeno da je sve aktivnosti u BiH nužno usmjeriti na smanjenje javne potrošnje.

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH prezentirala je danas u Sarajevu strateški dokument "Bh. privreda - šanse i izazovi" u kojem je navedeno da je sve aktivnosti u BiH nužno usmjeriti na smanjenje javne potrošnje, održavanje makroekonomske stabilnosti i ekonomski oporavak.

Također, istaknuto je da je Bosni i Hercegovini potreban sistem zakonske regulative koja bi sistematičnim i dugoročnim mjerama poboljšala poslovni ambijent i pokrenula ciklus bržeg ekonomskog oporavka, te da je potrebno više raditi na stavaranju jedinstvenog ekonomskog prostora kako bi bile stvorene pretpostavke da privreda može dati odgovarajuće efekte.

Predsjednik VTKBiH Ahmed Egrlić rekao je da će ovaj dokument biti proslijeđen institucijama vlasti na svim nivoima i da sadrži jasne preporuke i smjernice za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta u BiH.

"Neprihvatljivo je da za registraciju firme treba 37 dana, te pribavljanje čak 180 raznih dozvola. To tjera strane investitore od BiH, a oni su otvorenoj ekonomiji kao što je naša prijeko potrebni. Nedostatak novca i slaba konkuretnost domaće privrede, složen sistem oporezivanja, te podijeljenost ekonomskog prostora, također, dodatno guše kompanije", istakao je Egrlić.

Direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Duljko Hasić rekao je da je loša ekonomska pozicija BiH rezultat prvenstveno zastoja u provođenju reformskih procesa i sporog ekonomskog prilagođavanja, političke nestabilnosti, loše poslovne klime i lošeg poslovnog ambijenta, zbog čega BiH nije privlačna destinacija kako za strane tako i za domaće investicije.

On je dodao da ozbiljan problem predstavlja i neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada, zbog čega je neophodno odmah početi reformu obrazovnog sistema i tržišta rada.

"U okviru ovog dokumenta predložili smo set mjera i aktivnosti među kojima su ubrzanje provođenja obaveza koje je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, jačanje pozicije izvozno konkurentnih preduzeća, te stvaranje uvjeta za privlačenje stranih investicija i na taj način olakšavanje transfera novih tehnologija", kazao je Hasić.

Naglasio je da je, osim toga, potrebno povećati ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj, kao i provesti reformu javnog sektora, racionalizaciju javne uprave, reformu poreznog sistema, kao i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti