Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pri ispuštanju otpadnih voda firme obavezne provoditi uslove iz vodne dozvole

12.12.2018. 12:21 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Uredbu o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije.

Nova je odredba da je propisan novi rok za sve privredne subjekte koji već ispuštaju tehnološke otpadne vode u okoliš i ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije supstanci i parametara kvaliteta za tehnološke otpadne vode. Krajnji rok za usuglašavanje sa odredbama Uredbe je pet godina.

Dodana je odredba da  privredni subjekti imaju obavezu izraditi detaljan dinamički plan koji sadrži spisak aktivnosti i mjera s financijskom procjenom za ulaganje (za svaku narednu godinu, razrađeno po godinama) i smanjenje emisija s predviđenim završetkom aktivnosti do istog roka.

Dinamički plan treba sadržavati i rokove u kojima će pravni subjekt realizirati pojedine aktivnosti (pripremne radnje, pribavljanje odobrenja iz oblasti građenja uključujući i odgovarajuće vodne akte i slično), te rok u kome moraju biti realizirani radovi na sistemu za prikupljanje, tretman i ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u prirodni recipijent, ili sistem javne kanalizacije.

Dinamički plan je uslov za izdavanje vodne dozvole za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda i čini njen sastavni dio.

Pravni subjekti su obavezni provoditi uslove iz vodne dozvole. U suprotnom će biti primjenjivane odredbe Zakona o vodama i propisa donesenih na osnovu ovog zakona.

Nadležna federalna inspekcija će kod industrijskih subjekata izvršiti najmanje šestomjesečni nadzor realizacije mjera u rokovima iz dinamičkih planova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti