Pri kraju pripajanje sedam rudnika "Elektroprivredi BiH": Koncern će zaživjeti do kraja godine

05.10.2009. 09:30 / Izvor: Nezavisne novine
Pri kraju pripajanje sedam rudnika 'Elektroprivredi BiH': Koncern će zaživjeti do kraja godine

Pripajanje sedam rudnika u Federaciji BiH "Elektroprivredi BiH" Sarajevo moglo bi biti okončano do kraja godine, kažu u ovom preduzeću.

"Prije nekoliko dana skupštine rudnika Kakanj, Kreka, Breza, Đurđevik, Zenica, Gračanica iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i "Abid Lolić" iz Bile kod Travnika, usvojile su nove statute kojima postaju zavisna društva u okviru "Elektroprivrede BiH". Time je napravljen ključni korak ka formiranju koncerna", kazao je Amer Jerlagić, generalni direktor "Elektroprivrede BiH".

Svih sedam statuta rudnika, dodao je, potvrdio je Nadzorni odbor preduzeća na sjednici održanoj protekle nedjelje u Neumu, a očekuje se da će to do 20. oktobra učiniti i Skupština dioničara "Elektroprivrede BiH".

"Do polovine oktobra očekujemo i da će konsultantska kuća završiti procjenu vrijednosti rudnika, a da bismo rudnike uvezali s "Elektroprivredom BiH" potrebno je i da dobijemo stav Konkurencijskog vijeća BiH, te nakon toga saglasnost Komisije za vrijednosne papire FBiH", objasnio je Jerlagić.

Istakao je da će koncern biti motorna snaga društva budući da će imati oko 16.000 zaposlenih, te prihod uveliko iznad milijarde KM. To će je svrstati u gornji dom liste 100 najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

Jerlagić vjeruje da će uz pravovremena ulaganja i štednju rudnici uz pomoć "Elektroprivrede BiH" postati profitabilni.

"Znamo za probleme u rudnicima, ali smatramo da nisu nerješivi. Imamo viziju i uz slične korake koje smo u posljednje dvije godine napravili u `Elektroprivredi BiH` dovešćemo ih na zelenu granu", istakao je Jerlagić.

Napomenuo je da će smanjenjem broja nezaposlenih i modernizacijom rudnika biti humanizovan rad, a standard rudara postepeno poboljšavan.

Prema planu konsolidacije rudnika "Elektroprivreda BiH" planirala je da do 2015. godine uloži 300 miliona eura za sanaciju i modernizaciju rudnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti