Priča struke i biznisa: U Sarajevu otvorena konferencija Hotel 21

20.04.2017. 12:52 / Izvor: Akta.ba

Iako BiH doživljava ekspanziju u turizmu, mi smo zapravo na samom početku i sada je pravi moment da stvorimo uvjete kako bi postali globalna destinacija.

Iako BiH doživljava ekspanziju u turizmu, mi smo zapravo na samom početku i sada je pravi moment da stvorimo uvjete kako bi postali globalna destinacija, istaknuto je danas u Sarajevu na prvoj management konferencija hotelijera i ugostitelja u BiH tematskog naziva ''BiH u globalnoj konkurenciji destinacija'' .

Belma Mujadinović, jedna od organizatorica konferencije ispred projekta 'Hotel 21', kaže da trenutno u BiH postoje rasparčane ponude, te da se nudi vrlo malo naših prirodnih i povijesnih bogatstava i to kao pojedinačne ponude u lokalnim zajednicama.

''Iz tog razloga nama je cilj da krenemo u pravljenje cjelovitih marketinških paketa kako bi goste što duže zadržali u našoj zemlji. Upravo na ovoj konferenciji želimo da povežemo direktne i indirektne aktere kako bismo dali dodatnu snagu naporima koji se već provode i napravimo prostor za razgovor kako bi se ti procesi razvoja turizma ubrzali", kazala je Mujadinović.

Aleksandar Đurić, savjetnik ministra za turizam i trgovinu Republike Srpske, kaže da su resorna ministarstva tu da saslušaju stavove struke i iste profiliraju u formi akata koji će utjecati na unaprijeđenje ovog sektora. 

''Imajući u vidu naše turističke potencijale, jasno nam je da trebamo imati što kvalitetniju i uređeniju receptivu, prije svega u hoteljerstvu kako bi bili što konkurentniji  zemljama u regiji. Potrebna je također harmonizacija propisa koji se tiču katregorizacije hotela kako bi oni bili kategorizirani na isti način u čitavoj zemlji'', navodi on.

Dodaje da se nada da će u današnjoj debati s privatnim sektorima dobiti smijernice u kojem pravcu treba ići u razvoju ovog važnog sektoru.

Dragan Jakić, direktor Termaga, kaže da poboljšanjem kapaciteta i sadržaja na olimpijskim planinama možemo staviti u utrku s regionalnim ski centrima. ''Mislim da možemo biti čak i najbolji jer imamo epitet olimpijskih planina, blizinu Aerodroma Sarajevo što drugi centri u regionu nemaju'', naveo je on.

Tome u prilog ide u poboljšanje sadržaja koje planiraju i ZOI 84 kao i OC Jahorina kao što su završetak sustava osnježavanja staza i izgradnje novih ski liftova. Dragomir Sokolović, voditelj marketinga i prodaje OC Jahorina, kaže da sektor turizma raste međutim da su neophodne ubrzane aktivnosti koje će dodatno urediti ovu oblast te mu dati novu dimenziju i snagu.

Navodi da su konferencije jedan od načina da se te stvari ubrzaju i da se destinacije, kako mikro tako i makro, urede kako bi naš nastup na emitivnim tržištima bio bolji i sadržajniji.

''Da bi se određena destinacija razvila nije dovoljno samo razvijati hotelijerstvo. To je samo jedan od segmenta. Moramo uraditi zakonsku regulativu koja će urediti sektor turizma kako na entitetskom tako i na državnom nivou'', kaže on.

Azra Džigal, savjetnica federalne ministrice turizma i okoliša, kaže da se trenutno radi na setu zakona o turizmu i da će im imputi koju dobiju na ovoj konferenciji biti veoma korisni. Što se tiče Federacije, navodi da postoji porast zahtjeva za dozvole za hotele sa 4-5 zvjezdica što pokazuje, kaže, da privatni sektor već prati zahjeve tržišta.

Što se tiče zakona o turizmu, navodi da je završena javna rasprava i da su u fazi razmatranja pristiglih primjedbi.

Inače, konferencija je razvojna i poslovna u kojoj je učešće uzelo preko 35 panelista, predstavnika institucija, biznisa, investitora, akademske zajednice i domaćih i međunarodnih eksperata.

Organizatorice su također najavile da je ova konferencija samo početak projekta Hotel21 koji ima za cilj da postane moderator dijaloga između institucija, struke i biznisa u industriji turizma, tako da sljedeću Konferenciju Hotel21 možemo očekivati već u prosincu/decembru 2017. godine u Banja Lucu, a potom u Mostaru.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti