Prihvatanje zahtjeva Sindikata rudara vodi povećanju cijene električne energije

18.05.2021. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Prihvatanje zahtjeva Sindikata rudara vodi povećanju cijene električne energije

Iz Elektroprivrede BiH napominju da je za provedbu zahtjeva koji je dostavljen Vladi FBiH i ovom javnom preduzeću neophodno iznalaženje dodatnih oko 60 miliona KM na godišnjem nivou za sve rudnike Koncerna.

Odustajanje Sindikata radnika rudnika Federacije BiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način, te insistiranje na zadržavanju u radnom odnosu i viška administrativnog, režijskog i rukovodnog osoblja u periodu dužem od planom  predviđenog, put je do neminovnog povećanja cijene električne energije u minimalnom iznosu 15 posto, navode iz JP Elektroprivrede BiH (EP BiH).

Podlijeganje ucjenama i pritiscima u vezi sa viškom uposlenih u rudnicima i prihvatanje zahtjeva Sindikata, kako ističu iz EP BiH, značilo bi samo jedno – udar na potrošače električne energije, posebno  domaćinstva.

Iz Elektroprivrede BiH napominju da je za provedbu zahtjeva koji je dostavljen Vladi FBiH i ovom javnom preduzeću  neophodno iznalaženje dodatnih oko 60 miliona KM na godišnjem nivou za sve rudnike Koncerna. Posmatrano sa stanovišta poslovanja rudnika sa kontinuiranim povećanjem gubitaka i neizmirenih obaveza, jedini mogući način obezbjeđenja nedostajućih sredstava jeste povećanje cijene uglja od 25 do 30 posto,  koje posljedično vodi do značajnog poskupljenja proizvodnje električne energije iz ovog energenta i dodatnih finansijskih izdataka za građane.

"Da drugi način iznalaženja sredstava za ispunjavanje zahtjeva Sindikata izuzev poskupljenja električne energije za 15 posto ne postoji, potvrđuju podaci o poslovanju rudnika izdvojeni za prva tri mjeseca ove godine. Za ovaj period planiran je prihod u iznosu 77,9 miliona KM, a ostvareno je 63,9 miliona KM. Ostvareni prihod od prodaje uglja termoelektranama manji je 10 miliona KM u odnosu na planirani. Za plate i ostala lična primanja uposlenika isplaćeno je 48,3 miliona KM, što je čak za 43,3 posto više od plana.  U ovom periodu, rudnici Koncerna poslovali su sa gubitkom u iznosu 16,6 miliona KM  i gotovo je identičan povećanju troškova plata i ostalih ličnih primanja. Ukoliko ovakav trend  bude nastavljen,  gubitak na kraju godine iznosio bi  67 miliona KM, a troškovi povećanja plata oko 58,4 miliona KM", navode iz Elektroprivrede BiH.

Poskupljenje električne energije do kojeg bi došlo ispunjavanjem zahtjeva Sindikata radnika rudnika FBiH, kako dodaju, može se izbjeći samo odustajanjem od ucjena i pritisaka, vraćanjem dijaloga i odgovornim pristupom  svih strana uključenih u restrukturiranje rudnika, procesa koji nije pitanje volje ili izbora već obaveza BiH u vezi sa provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti