Prijave na besplatan mentoring poduzeća otvorene još osam dana

23.08.2019. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Prijave na besplatan mentoring poduzeća otvorene još osam dana

Ministarstvo je za ovaj projekat obezbjedilo sredstva u vrijednosti od 50.000 KM.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je i ove godine Javni konkurs za "Pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede", a svi oni koji žele da se prijave za  besplatan mentoring po japanskom modelu poslovanja mogu to učiniti najkasnije do 30. avgusta ove godine.

Usluga mentoringa je besplatna za sva poduzeća koja do 30. avgusta podnesu neophodnu dokumentaciju, a Ministarstvo je za ovaj projekat obezbjedilo sredstva u vrijednosti od 50.000 KM.

U posljednje tri godine sve je veće interesovanje poduzeća Federacije BIH za japanski način poslovanja, a proces mentoringa odvija se prema metodologiji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Cilj projekta je pružanje sveobuhvatne podrške poduzećima koja teže daljem razvoju, koja su na poslovnoj prekretnici ili žele da opstanu na tržištu. Na ovaj način smanjuje se broj neuspješnih poduzeća i podstične razvoj poduzetništva u Federaciji BiH. 

Zainteresovanim korisnicima tokom projekta biće na raspolaganju stručno lice – mentor koji će provesti u direktnom kontaktu i radu sa odgovornim licem poduzeća određeni broj sati (50 sati po korisniku). Kroz zajednički rad odgovorno lice i mentor će proučiti aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatiranog stanja zajedno pripremiti plan ili projekat razvoja.

Pravo sudjelovanja u ovom projektu imaju subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima koji imaju sjedište na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje  jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti