Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prije godinu dana ugašen je Aluminij, a još nije jasno – privremeno ili zauvijek

09.07.2020. 08:52 / Izvor: BHRT

Pokušana je rekonstrukcija i ponovno pokretanje pogona Aluminija, a do sada, najozbiljnija ponuda bila je ona izraelskog konzorcija Abraham MT Group.

U travnju ove godine potpisan je ugovor o najmu dijelova tvornice između Izraelaca i Vlade Federacije.

Nedugo nakon toga, financijski izvještaji su pokazali ono što su mnogi znali – da je Aluminij poslovao – sumnjivo.

Vjekoslav Domljan, ekonomist i nekadašnji prvi čovjek ovog poduzeća kaže da su Aluminij u propast odveli kombinacija nepoštenja i neznanja.

Nisu, navodi, prihvćeni njegovi prijedlozi da se uz proizvodnju sirovine ulaže u tehniku i opremu.

“Slikovito kazano, da se samo produžio oluk i da su se lile felge, jer kad se aluminij proizvodi on je tekući, da su dakle, produžili oluk i lili felge umjesto da materijal voze u Jajce i da ga izravno prodaju Ferarriju, on bi bio u plusu. A mogli su i nešto drugo, da ne kradu njima posao”, navodi Domljan.

Aluminij je bio posljednji preživjeli od nekadašnjih mostarskih giganata poput Sokola i Žitoprometa. Bio je jedan i od najvećih izvoznika i potrošača struje. U godinu dana otkako ne radi, posljedice su jasno vidljive – i u energetskom i u socijalnom smislu. Posljednju šansu daje mu investitor koji obećava da će ljevaonice uskoro biti pokrenute.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti