Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prijedlog budžeta pred Vladom ZDK-a: Potrebe porasle, prihodi pali

25.03.2021. 08:33 / Izvor: Federalna.ba

U ponedjeljak će Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrati prijedlog budžeta za tekuću godinu. Provjerili smo koliko će biti izdvojeno za zdravstvo, s obzirom na rastuće potrebe i pad prihoda za 17 posto u odnosu na prošlu godinu.

Zdravstevna kriza značajno je utjecala na kreiranje budžeta. Planirani prihodi od oko 400 miliona maraka za 2% su veći od prošlogodišnjih, istovremeno su i minimum za izvršavanje ustavnih nadležnosti Kantona. U  fokusu su zdravstvo, socijalna i izdvajanja za boračku populaciju.

"Najvećim dijelom povećanje se ogleda unutar budžetskog korisnika Ministarstva zdravstva, gdje je povećanje iznosa za sprečavanje širenja bolesti izazvane pandemijom covid 19. Taj iznos je sada negdje oko devet miliona KM", navodi Josip Lovrić, ministar finansija ZDK-a (HDZBiH).

No, budući da su projicirani prihodi za 17% manji od prošlogodišnjih, otvoreno je pitanje kako osigurati njegovo izvršenje.

"Planiramo s nivoa Federacije 38 miliona, od EU fondova preko države BiH određeni iznos i onaj iznos koji nam fali da bismo zakružili prihode i rashode kreditno ćemo se zaduži kod komercijalnih banaka", kaže Mirnes Bašić, v.d. premijera ZDK-a (SDA).

Partneri u Ekonomsko-socijalnom vijeću, poslodavci i sindikati, nisu bili uključeni u kreiranje budžeta.

"Dešava se, ne prvi put, da budžet ulazi u parlamentarnu proceduru i pred usvajanjem je, a da mi ne znamo kako i šta je predviđeno. Mogu samo pretpostavljati kao čovjek da nema ništa dobro, da su jedva skrpili budžet i da uvijek puca po privredi", smatra Kasim Kotorić, predsjednik UO Grupacije poslodavaca ZDK-a.

Isti je razlog što ni sindikati ne komentiraju prijedlog budžeta. Ono što očekuju je da, u ovim okolnostima, vlasti očuvaju finansijsku stabilnost Kantona i osiguraju prava uposlenih definirana kolektivnim ugovorima za oblasti obrazovanja, državne službe, pravosuđa i uprave, te policije.

PODIJELI:

TAGOVI:

vlada zdk

budžet

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti