Prijedlog o finansiranju Mostara izglasan, ali još ne može stupiti na snagu

11.01.2021. 16:14 / Izvor: Akta.ba
Prijedlog o finansiranju Mostara izglasan, ali još ne može stupiti na snagu

Uzrok je što oba nivoa nisu prihvatila ovaj akt u istom tekstu, a to je neophodno.

Prijedlog zakona kojim treba urediti finansiranje Grada Mostara u 2021. godini odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, ali zakon zasad ne može stupiti na snagu iako je prijedlog odobren i u Predstavničkom domu na sjednici održanoj pred Novu godinu.

Uzrok je što oba nivoa nisu prihvatila ovaj akt u istom tekstu, a to je neophodno.

Predstavnički dom je, naime, uz zakon izglasao i amandman koji suštinski mijenja prvobitno predloženu varijantu, ali to nije učinio danas i Dom naroda. Stoga će eventualni konačni tekst morati u prethodnu proceduru usuglašavanja.

Izglasani amandman u Predstavničkom domu, naime, suštinski se razlikuje jer bi  izmijenio način dosadašnjeg finansiranja Mostara nakon što su u tom gradu provedeni lokalni izbori poslije niza godina.

Dok Mostarci nisu dobili u decembru 2020. godine ponovnu mogućnost izbora, godinama dosad su oba doma Federalnog parlamenta, na prijedlog Vlade FBiH, odobravala varijantu ovog zakona u formi da gradonačelnik proglašava gradski budžet, u nedostatku gradskog vijeća.

Amandmanom Predstavničkog doma, budžetska nadležnost data je ponovno Gradskom vijeću, a do konstituiranja novog saziva, predviđena je mogućnost donošenja odluke o privremenom finansiranju.

Zagovornici i protivnici navedenih dviju različitih opcija danas su u Domu naroda, kao i u Predstavničkom domu pred Novu godinu, naglašavali da od Mostara ne treba nanovo praviti 'grad slučaj'.

Pritom su se jedni pozivali na činjenicu da su lokalni izbori u Mostaru konačno provedeni, zbog čega budžetsku ovlast treba prepustiti novom sazivu Gradskog vijeća po njegovom konstituiranju, dok su drugi argumentirali da se još ne zna kada će do konstituiranja novog Gradskog vijeća doći.

Puni predloženi službeni naziv akta koji treba da ozakoni način finansiranja Mostara u 2021. godini je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti