Prijedlozi za oslobađanje od plaćanja putarine na dizel gorivo

24.09.2014. 07:51 / Izvor: eKapija.ba
Prijedlozi za oslobađanje od plaćanja putarine na dizel gorivo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je jučer Odluku o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2015. godinu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je jučer Odluku o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2015. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju u ukupnoj količini od 29.482.774 litra, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Razlozi za donošenje ove odluke su zahtjevi rudnika uglja i boksita u FBiH proistekli iz utvrđene zakonske mogućnosti za oslobađanja od plaćanja putarine te činjenice da rudnici u proizvodnji uglja i otkrivke troše određene količine dizel goriva u njihovim postrojenjima i da će ovo oslobađanje imati pozitivne efekte na njihovo poslovanje.

Na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji temeljena je dugoročna bilanca energetskih potreba FBiH, odnosno proizvodnja električne energije jer od ukupne godišnje proizvodnje oko 80 posto uglja rudnici isporuče Elektroprivredi BiH, termoelektranama u Kaknju i Tuzli.

Jučer je također donesena i Odluka kojom je utvrđen Prijedlog Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo od plaćanja putarine za dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2015. godini, u količini od 3.518.600 litara.

Željeznice Federacije BiH raspolažu sa 70 posto elektrificirane pruge i saobraćaj na neelektrificiranim prugama obavljaju lokomotive dizelke, kao i na dijelovima pruge na kojima dođe do kvara elektrosistema.

Analizom utroška nafte po godinama, kao i planiranim rashodima i obimom posla u 2015., utvrđena je količina od 3.518.600 litara potrebna za šinska vozila u 2015. godini.

Ovo bi utjecalo i na sniženje troškova poslovanja ovog privrednog subjekta od strateškog značaja za FBiH, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti