Prijedorska rudišta imaju rok trajanja

13.10.2017. 09:10 / Izvor: Alternativna televizija
Prijedorska rudišta imaju rok trajanja

Što skoriji dogovor oko eksploatacije u Ljubiji, mogao bi da riješi problem za još nekoliko godina.

Prijedorska rudišta imaju rok trajanja, a prvi ističe u Omarskoj, već 2025. godine. Ipak, nije sve tako crno. Što skoriji dogovor oko eksploatacije u Ljubiji, mogao bi da riješi problem za još nekoliko godina – poručuju to stručnjaci koji su se okupili na Sedmom balkanskom rudarskom kongresu u Prijedoru.

Podaci sa kojima se ovdje raspolaže prepotstavljaju da eksploatacija željezne rude može da traje još nekoliko decenija, a da li i u kom obimu će trajati zavisiće od dinamike investiranja u rudarstvo i geologiju.

"Jasno je da rudišta ne mogu vječno da traju ali, što se prijedorskih tiče, mogla bi da posluže i nakon procjenjenih rokova", rekao je profesor Slobodan Vujić, predsjednik Balkanske akademije rudarske nauke.

"Jedno je procjena, a drugo je dokazanost rezervi. Siguran sam da na ovim prostorima, a ovo je metalogenetska zona, u geološkom smislu građen prostor, ima veliku perspektivu", kaže Vujić.

Vijesti o rokovima trajanja stižu u trenutku dok se još ne zna šta će biti sa ljubijskim rudištima oko kojih nema dogovora.

Ponude Arcelor Mitala i Israeli investment grupe i dalje stoje dok novih vijesti o toj sapunici, koja je, ne tako davno, digla regiju na noge, nema.

"Nadam se da su i političke strukture shvatile koliko je to važno tako da bi u Prijedoru bilo nastavljeno rudarenje i u godinama koje dolaze iza procjena od 7-8 godina koliko ima ležišta u rudniku Omarska.Ovo je područje bogato željeznom rudom koja, doduše, nije baš najboljeg kvaliteta ali je vrlo iskoristiva. Valjalo bi, čulo se na kongresu, istraživati i nova ležišta. Ali, za to treba volje, a najviše para", kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti