Prijedorski farmeri uspješni u 2008. godini: Mljekarama isporučili 8,25 mil litara mlijeka

06.01.2009. 10:19 / Izvor: Nezavisne novine
Prijedorski farmeri uspješni u 2008. godini: Mljekarama isporučili 8,25 mil litara mlijeka

Oko 1.000 kooperanata sa područja Prijedora prošle godine u četiri mljekare isporučilo je 8,25 miliona litara mlijeka, što je za 700.000 litara više u odnosu na 2007. godinu.

"Mlijekoprodukt" iz Kozarske/Bosanske Dubice od prijedorskih farmera otkupio je oko četiri miliona litara mlijeka, prijedorski "Milko" 2,3 miliona litara, teslićkoj "Naturi" isporučeno je 1,4 miliona litara, a "Meggleu" iz Bihaća nešto više od 628.000 litara mlijeka.

Dragomir Škundrić za proizvodnju mlijeka na svom imanju u Rasavcima, kod Prijedora, svake godine dobija nagrade i priznanja.

"Više i ne brojim priznanja koja sam dobio zahvaljujući proizvodnji mlijeka na svojoj farmi. Taj posao je težak i iscrpljujući, a u njega je uključena cijela moja porodica. Velika su to odricanja, jer svi zajedno brinemo o velikoj farmi koja broji 147 grla od čega 70 muznih krava. Tokom prošle godine smo mljekarama isporučili oko 430.000 litara mlijeka, a plan za ovu godinu je težak pola miliona litara", kaže Škundrić, kojem je prošle godine Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dodijelilo pehar za najperspektivniju farmu u RS, a Vlada Češke nagradu za najuspješnijeg uzgajivača priplodnih junica u BiH.

Ovaj farmer kaže da je proizvodnja mlijeka isplativa, a osim što je angažovao cijelu porodicu zaposlio je još tri radnika.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS prošle godine je farmerima na ime premije isplaćivalo 14 pfeninga po litru mlijeka koje je predato u otkup.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti