Prijetnje sankcijama pucanj u prazno

03.12.2018. 08:12 / Izvor: Nezavisne novine
Prijetnje sankcijama pucanj u prazno

Energetska zajednica krajem prošle sedmice odgodila je sankcije BiH, iako već nekoliko godina krši pravila Trećeg energetskog paketa i drugih energetskih pravila EU.

Energetska zajednica krajem prošle sedmice odgodila je sankcije BiH, iako već nekoliko godina krši pravila Trećeg energetskog paketa i drugih energetskih pravila EU.

Osim toga, zvaničnici EU su u više navrata nakon opštih izbora 2014. godine priprijetili da u budućem periodu neće biti priznati izbori ako ne bude sprovedena odluka Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić i Finci", a nakon izbora ove godine odluku više niko ni ne spominje. EU je stalno upozoravala BiH da neće moći napraviti iskorak u evropskim integracijama ako ne bude ojačana vladavina prava, a mnogi analitičari smatraju da se i u ovoj oblasti gleda kroz prste.

Kada se radi o posljednjoj odluci Energetske zajednice, iako je konstatovano da BiH već godinama krši evropske odluke o usvajanju komplementarnog zakonodavstva za sektor gasa u BiH, odlučeno je da se primjena sankcija odgodi za dodatnih šest mjeseci, a slične odluke o odgađanju donošene su i u proteklom periodu. Osim u vezi sa sektorom gasa, za BiH je konstatovano da je počinila ozbiljan i uporan prekršaj člana 92 Ugovora o energetskoj zajednici zbog toga što pogonska goriva koja se proizvode sadrže sulfur. Za ovaj prekršaj prozvane su još i Srbija i Ukrajina.

Ilustracije radi, Sekretarijat EZ-a je još 2013. godine prijetio mjerama protiv BiH zbog kršenja gasne regulative EU, međutim u proteklih pet godina malo toga se pomjerilo s mrtve tačke. 

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, smatra da je osnovni problem u tome što ne postoji adekvatan mehanizam sankcija osim puke prijetnje da BiH neće moći postati članica EU, a što mnogi, kako kaže, niti ne smatraju nekom prijetnjom. 

"Da je EU popustljiva - jeste. Naša zemlja je gubila godine u neispunjavanju uslova, koji su u određenom trenutku predstavljeni kao uslovi svih uslova, i kad se to nije desilo, onda EU jednostavno fokus prebaci na neke druge teme i prioritete za koje očekuje da bi mogle lakše da se urade", rekla je Topićeva.

Dodala je da je EU, zaokupljena brojnim svjetskim izazovima i problemima, stavila zapadni Balkan u drugi plan, što, kako je naglasila, odgovara ovdašnjim političkim elitama. Takođe, kako je naglasila, sama EU ne zna šta da uradi s ovim regionom, a ovdašnje elite ne žele suštinski da primijene evropske vrijednosti na kojima EU počiva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti