Prilika za mlade: Atlantbh raspisao konkurs za 10 stipendija

05.12.2018. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Prilika za mlade: Atlantbh raspisao konkurs za 10 stipendija

Prva bh. kompanija za razvoj softvera Atlantbh raspisala je konkurs za stipendiranje 10 studenata tehničko-tehnoloških fakulteta I i II godina, I ciklus studija.

Prva bh. kompanija za razvoj softvera Atlantbh raspisala je konkurs za stipendiranje 10 studenata tehničko - tehnoloških fakulteta I i II godina, I ciklus studija.

Kako kažu iz kompanije, ovo je jedan od načina kojim su htjeli da pomognu edukaciju mladih, da ih potaknu da se bave IT-jem ali i da potaknu druge kompanije da se bave sličnim projektima, a sve u cilju stvaranja boljeg društva.

Milad Čerkić, direktor kompanije kazao je da ovo nije priča samo o njima i njihovoj kompaniji, ovo je nešto što oni suštinski žele da rade, da ulažu u nauku i edukaciju.

"Ovo je naš mali doprinos edukaciji i nauci, na ovaj način želimo svima koji žele raditi u IT sektoru, to i omogućimo. S tim u vezi danas smo objavili konkurs za program stipendiranja u 2019. za 10 studenata tehničko - tehnoloških nauka. Pet stipendija je namijenjeno uspješnim studentima, a drugih pet za studente slabijeg imovinskog stanja. Naš ukupni budžet za ovu godinu je 27.500 KM", kaže Čerkić.

Čerkić kaže da samo udruženi možemo doprinijeti uspješnom i kvalitetnom razvoju društva. 

"Ja sam duboko uvjeren da samo kroz znanje i edukaciju možem promijeniti društvo i državu u kojoj živimo", rekao je Čerkić.

Sabina Grcić, Head of Talent & Marketing kompanije, kazala je da veliki potencijal leži u mladima, a da su ga oni prepoznali još 2000. godine kada su počeli prodavati bosansku pamet na inostrano tržište. 

"Od našeg početka pa do danas naš prioritet predstavlja obrazovanje, ulaganje u mlade, a prvenstveno njihovo zapošljavanje u IT sektor. Osim što smo pokretači tržišta softverske industrije u BiH, jedan smo i od osnivača BIT Alijanse. Konstantno surađujemo sa različitim studentskim asocijacijama, udruženjima, aktivno učestvujemo u sajmovima zapošljavanja i sličnim događajima koji promoviraju edukaciju i zapošljavanje mladih", kaže Grcić.

 

 

Ono na šta su posebno ponosni jeste ABH praksa koju organizuju tri do četiri puta godišnje i ona ima za cilj da upotpuni teorijsko znanje studenata i osoba koje posjeduju određeno znanje sa praktičnim radom u kompaniji. 

"Zahvalni smo našim inžinjerima koji su do sada edukovali tačno 100 praktikanata od kojih 35 najuspješniji danas radi u Atlantbh. Naše uspjehe smo postigli brigom o ljudima i tome da su oni na prvom mjestu. Jer ako činite svoje uposlenike sretnim i zadovoljnim, onda će takvi biti i vaši klijenti. Mi smo uz mnogo truda i rada postigli, kako mnogi kažu skoro pa savršeno radno okruženje, pozitivna klima, izazovni zadaci, sloboda u radu i ljubav prema tehnologiji čini kombinaciju koja ljude čini motiviranim a projekte na kojima rade uspješnim", rekla je Grcić.

Kaže da žele biti primjer drugim IT kompanijama na tržištu: "Svjesni smo situacije. Mladi odlaze ili žele otići, a imamo toliko potencijala na našem tržištu. Želimo graditi Bosnu i Hercegovinu, zadržati mlade ljude jer smo pokazali da bosansku pamet zaista možemo prodavati na svjetskom tržištu", dodaje Grcić.

Atlantbh je jedna od prvih kompanija za razvoj softvera u BIH i već godinama postiže izvrsne rezultate sa nekim od najvećih kompanija na svijetu. Opredjeljenje Atlantbh je da razvija radno okruženje za uposlenike, koje je teško zamislivo u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Posebnu pažnju posvećuju projektima u zajednici kroz promociju i podržavanje različitih društveno-korisnih aktivnosti.

Atlantbh trenutno radi za dvije velike svjetske kompanije od kojih je jedna iz Njemačke, a druga je iz SAD-a. 

Detalje konkursa za 10 stipendija koje će Atlantbh dati u 2019. godini možete pogledati na:  https://www.atlantbh.com/stipendije

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti