Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Priliku za posao na izgradnji Tunela Ivan dobija 25 mladih osoba ​

17.07.2020. 12:43 / Izvor: Akta.ba

U ponedjeljak, 20. jula u operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu, s početkom u 11:00 sati će biti upriličeno svečano potpisivanje ugovora o radu između firme Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, izvođača radova na projektu izgradnje Tunel Ivan, te deset od ukupno planiranih 25 mladih osoba koje će u narednih godinu dana raditi na izgradnji ove dionice na Koridoru Vc.  

Na ovaj način, posao i šansu prvi put dobijaju 25 mladih osoba sa evidencije nezaposlenih i to: pet osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) na period od šest mjeseci. 

Izvođač radova je odabrao kanditate prema potrebama na gradilištu, a tehničku i stručnu pomoć je pružio Federalni zavod za zapošljavanje. 

Za realizaciju ovog programa obezbijeđeno je u ugovoru za izgradnju tunela Ivan iznos od 403.683 KM, dok Federalni Zavod za zapošljavanje učestvuje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt sa preostalim iznosom. 

Potpisivanje ovih ugovora rezultat je partnerske saradnje JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Program i odobrene kreditne linije za izgradnju autoceste imaju cilj da ovim inovativnim finansijskim instrumentom stimulišu zapošljavanje mladih osoba u BiH. 

Konkretna podrška lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-a za izgradnju još dvije dionice Poprikuše –Nemila i Mostar jug – Tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba. 

Potpisivanju ugovora prisustvovat će direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić, direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončari direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti