Primjena novog Zakona o inspekcijama USK počinje 26. januara

22.01.2021. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Primjena novog Zakona o inspekcijama USK počinje 26. januara

Primjena novog Zakona o inspekcijama Unsko-sanskog kantona počinje od 26. januara, potvrđeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Primjena novog Zakona o inspekcijama Unsko-sanskog kantona počinje od 26. januara, potvrđeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Apostrofirano je da će novim zakonskim odredbama koje je u prošloj godini usvojila Skupština USK biti omogućeno efikasnije djelovanje inspekcijskog organa na terenu, odnosno funkcionalno i organizirano djelovanje Kantonalne inspekcije kao samostalnog organa uprave.

"Neophodna je bila izmjena starog zakona, koji je u primjeni uz neznatne izmjene bio skoro deset godina. Taj zakon nije bio usaglašen sa Zakonom o inspekcijama Federacije BiH, kao ni sa Zakonom o državnoj službi USK, tako da ovim otklanjamo brojne probleme s kojima smo se susretali. Novim zakonskim rješenjem povećat će se i prihodi u Budžetu Unsko-sanskog kantona, jer je napokon omogućena primjena kantonalnih propisa kojima je ta oblast uređena", ustvrdio je direktor Kantonalne uprave za inspekcije poslove USK Šerif Kosatica.

Novim zakonom precizno je definisano preventivno djelovanje inspektora, postupanje sa oduzetim predmetima i robom, te zatvaranje (pečaćenje) subjekta nadzora koji obavlja djelatnost bez rješenja nadležnog organa. Pojašnjeno je da inspektor sada, u skladu sa novim Zakonom, može na licu mjesta zabraniti rad subjektu nadzora i izvršiti pečaćenje poslovnih prostorija, ako on obavlja djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, radi u suprotnosti s odobrenjem, te ukoliko ne posjeduje dokumentaciju kojom potvrđuje da ispunjava minimalne tehničke i druge uslove za obavljanje odobrene djelatnosti.

"Ako se prilikom inspekcijskog nadzora kod istog subjekta utvrdi više od dva prekršaja, inspektor će izreći upravnu mjeru privremene zabrane rada u trajanju od sedam dana. U ponovljenom slučaju izriče se privremena zabrana rada u trajanju od 30 dana, te u svakom narednom slučaju zabrana rada u trajanju od 60 dana, što je također novina", dodao je Kosatica.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK uskoro će izraditi i poseban Priručnik o praktičnom provođenju inspekcijskog nadzora, a istaknuto je i kako su podaci i tekst novog zakona dostupni i na zvaničnoj internet stranici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti