Primjena odredbi Zakona o zaštiti na radu suzbit će širenja virusa

16.03.2021. 10:59 / Izvor: Fena
Primjena odredbi Zakona o zaštiti na radu suzbit će širenja virusa

Kantonalno povjereništvo Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine Zeničko-dobojskog kantona podsjeća na obavezu striktne primjene Zakona o zaštiti na radu FBiH.

Kantonalno povjereništvo Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine Zeničko-dobojskog kantona, u cilju sprečavanja širenja infekcije Covid-19, uputilo je dopis svojim sindikalnim organizacijama te menadžmentima tih preduzeća kojim ih podsjeća na obavezu striktne primjene Zakona o zaštiti na radu FBiH.

Novi je zakon, napominje predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a Kenan Mujkanović, stupio na snagu 8. novembra 2020. godine, a njime su definisane obaveze poslodavaca u cilju osiguranja uslova za "punu fizičku, psihičku i socijalnu sigurnost zaposlenih".

"Uputili smo zahtjev za poduzimanje, odnosno nastavak provođenja svih potrebnih preventivnih i drugih mjera u cilju zaštite zdravlja radnika na radu, posebno u narednim danima i sedmicama. Zakonom je propisano da je poslodavac obavezan ispitivati radnu okolinu, odnosno procijeniti rizike i osigurati zaštitu zdravlja i sigurnost radnika izloženih fizičkim, hemijskim i biološkim štetnostima na radu te je dužan radnicima obezbijediti sredstva i opremu lične zaštite", napominje Mujkanović.

Obaveza je poslodavca, dodao je, da obavijesti i nadležnu inspekciju rada o svakoj pojavi ili bolesti koja pogađa više od jednog radnika i svakoj pojavi koja bi mogla ugroziti život ili zdravlje radnika na radu. 

"Zakonom je propisano i da radnik ima pravo da odbije da radi, ako smatra da mu prijeti neposredna opasnost po život i zdravlje, o čemu je dužan odmah obavijestiti svog neposrednog rukovodioca i imenovanog radnika za zaštitu na radu, nadležnog inspektora rada i predstavnika radnika. Radnik koji je postupio na navedeni način i koji se udaljio sa radnog mjesta, neće snositi negativne posljedice u smislu propisa o radu, osim u slučaju ako poslodavac dokaže da se radnik neopravdano udaljio sa radnog mjesta", ističe Mujkanović. 

Radnici su dužni i obavijestiti o nedostacima u postupcima zaštite te da sarađuju sa poslodavcem i radnikom za zaštitu na radu u provođenju mjera koje će obezbijediti da radna okolina i uvjeti rada budu sigurni i ne predstavljaju rizik po sigurnost i zdravlje u okviru njihovog radnog mjesta.

Na osnovu informacija dobijenih iz sindikalnih organizacija, kaže Mujkanović, u proteklom su periodu poduzete ozbiljne i sveobuhvatne mjere na prevenciji pošasti, ali podsjeća da moraju biti nastavljene, proširene i intenzivirane.

"Pri tome treba voditi računa da radnici skoro godinu dana rade u izuzetno teškim uslovima, i da su pod ogromnim psihofizičkim pritiskom. Prema informacijama sa terena, u ovom trenutku imamo oko 30 radnika, u naših sedam organizacija, koji su pozitivni na COVID 19. Od toga su trojica sa težom kliničkom slikom, jedan je hronični bolesnik. Naše su misli uz naše kolege i nadamo se najboljem", kaže Mujkanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti