Primjer uspješne lokalne zajednice: Teslićki proizvodi diljem Evrope

31.03.2014. 11:46 / Izvor: eKapija.ba
Primjer uspješne lokalne zajednice: Teslićki proizvodi diljem Evrope

Opština je na raspolaganje investitorima dala tri poslovne zone Borju, Lunar i Žarkovačko polje.Cijena zemljišta u poslovnim zonama data je po najpovolnijim uslovima i to po 1 KM po m2 za podizanje privrednih kapaciteta.

Opština Teslić jedna je od pogodnijih opština za investicije u BiH. Stoga se nedavno našla i među deset najatraktivnijih lokacija za strane investitore u ovom dijelu Evrope po ocjenama FDI magazina, specijaliziranog za područje direktnih stranih investicija magazina Financial Times-a. Opština je na raspolaganje investitorima dala tri poslovne zone Borju, Lunar i Žarkovačko polje.

Sve poslovne zone imaju dobro omogućen pristup, električnu energiju, vodu, odvod otpadnih voda, mogućnost odlaganja čvrstog otpada, telekomunikacijsku strukturu i transportnu infrastrukturu unutar zone.

Cijena zemljišta u poslovnim zonama data je po najpovolnijim uslovima i to po 1 KM po m2 za podizanje privrednih kapaciteta.

Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić kaže kako je u "današnje vrijeme sivila i ružnih vijesti" čast  biti dio pozitivne priče unutar BiH.

"Ući u top deset najatraktivnijih lokacija za strane investicije u ovom dijelu Evrope, zaista nije mala stvar, pogotovo kada dolazite iz BiH opterećeni svim problemima koje imamo",  kazao je Miličević, nedavno u Sarajevu tokom predstavljanja BEAR-a područja poslovne izvrsnosti u koje su uključene još općine Tešanj i Žepče.

Miličević  ističe kako spoj tradicije, prirodnog bogatstva i motivisane radne snage skupa sa geografskim položajem čine Teslić interesantnim za strane investitore, te su stoga i potencijali ogromni, od pilanske prerade drveta, preko finalne obrade drveta, pa sve do proizvodnje drvenog namještaja.

Ističe, kako prednost ulaganja u ovu industriju Teslić ima prvenstveno zbog velikog i raznovrsnog šumskog bogatstva, kao i kvalifikovane i povoljne radne snage.

(Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić)

Tekstilno-obućarski sektor ima također potencijal jer ima najnižu cijenu otkupa u cijeloj Evropi zahvaljujući entitetskoj subvenciji koja se ogleda u vidu povoljnog obračuna doprinosa na plate uposlenicima.

Da se može dobiti kvalitetni i jeftini output govori i činjenica da se veliki svjetski brendovi izradu svojih proizvoda prepustili teslićkim preduzećima .

Miličević kaže kako oni imaju potencijale. Ovo svakako potvrđuje i veliki broj potencijalnih investitora iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Švicarske, Turske koji se pojavio u Tesliću.

Uspješne teslićke priče

Dio uspješne Teslićke priče čini i  "Interlignum", firma za rad sa pločastim materijalima za potrebe drvne industrije. "Interlignum" je danas jedan od najbitnijih faktora drvne industrije Bosne i Hercegovine, kao vodeći distributer pločastih materijala.

Uspješnim ovaj kraj čini i Akcionarsko društvo HI "Destilacija" Teslić, osnovana 1896. godine, sa osnovnim proizvodima drvenim ugljem i sirćetnom kiselinom, koja stalno teži što boljem kvalitetu. Pored toga, permanentni cilj je bio i ostao razvoj novih proizvoda, prvenstveno na bazi osnovnih, što je rezultiralo proizvodnjom briketa od prašine drvenog uglja, proizvodnjom aromatizovanog, alkoholnog, vinskog i jabukovog sirćeta,  kao i drugih proizvoda.

Dio uspješne priče teslićkog kraja čine i: GP Niskogradnja, Unitas, Graditelj a.d. Teslić, GEOFON a.d. Teslić, Ivanić d.o.o. Teslić,  Aleksić – Trejd , te Transpromet d.o.o. Teslić. Doprinos razvoju ovoga kraja svakako daje i Elgrad koji danas zapošljava 300 radnika, izvozi uglavnom za Holandiju, Belgiju, Italiju i Sloveniju i važi za najuspješnije preduzeće na području ove opštine.Fokus ove kompanije je proizvodnja gotovih proizvoda kao što su parketi ili noge za stolove.

Proizvodi iz Teslića mogu se naći diljem Evrope primjer je i Škrebić Company  koja je ostvarila dugoročnu saradnju sa  austrijskom firmom Gabor i njemačkom Lowa. Proizvodi iz ove kompanije su i dio opreme američke vojske. 

Svakako nezaobilazan dio priče je i Banja Vrućica o kojoj se mnogo priča i o kojoj će se još dugo pričati.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti