Primus Balkan prepoznat kao pouzdan partner kod mnogih klijenata

09.11.2019. 11:10 / Izvor: Fena
Primus Balkan prepoznat kao pouzdan partner kod mnogih klijenata

Kompanija Primus Balkan prisutna je već 22 godine na bh. tržištu a naredne godine obilježit će 20 godina od osnivanja sestrinske firme Primus Design.

Kompanija Primus Balkan prisutna je već 22 godine na bh. tržištu a naredne godine obilježit će 20 godina od osnivanja sestrinske firme Primus Design koja se bavi proizvodnjom i projektovanjem namještaja.

Direktor kompanije Sead Hamzagić izjavio je u razgovoru za Fenu da su počeci bili skromni sa tri radnika u proizvodnji dok sada zapošljavaju skoro 30 u obje firme.

"Već imamo status veterana u ovoj branši i prepoznati smo kao pouzdan partner kod mnogih klijenata koji žele unikatan i funkcionalan namještaj po njihovoj mjeri", rekao je Hamzagić.

Istakao je da sada imaju kapacitet da zaposle dodatne radnike ali ih ograničava nedostatak stručne radne snage, ali i odlazak njihovih radnika u inostranstvo.

"Mi imamo ugovor sa Srednjom drvnom školom po kojem njihovi učenici kod nas obavljaju praksu od kojih zapošljavamo one koji se dobro pokažu, ali dešava se da i oni napuštaju posao nakon par godina", naveo je Hamzagić.

Dodao je da su plate u drvnom sektoru trenutno veće nego ikad i dobri majstori mogu dobro zarađivati u BiH ali izgleda da se mnogi odlučuju na odlazak u potrazi za stabilnijim okruženjem i državama, a ne samo za boljom platom.

Hamzagić je naglasio da poseban problem predstavlja što konkretno Srednja drvna škola upisuje svake godine dva odjeljenja po 24 učenika - jedno za operatere CNC mašina i drugo za klasične stolare - koja niz godina nisu popunjena nekad ni do pola.

"Razlog je ili što mi nismo dovoljno glasni u ukazivanju na veliki deficit tih kadrova ili roditelji ne vide perspektivu u tom zanatu, i generalno u zanatima, što je vrlo pogrešno", tvrdi Hamzagić.

Potcrtao je da bi institucionalna podrška u rješavanju tih problema trebala biti postavljena po proiritetima odnosno prema sektorima koji ostvaruju suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a u BiH su to proizvodnja namještaja, turizam i IT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti