Pripreme za ugovorene isporuke: Bh. namještaj za mjesec dana u Velikoj Britaniji

20.02.2012. 14:55 / Izvor: eKapija.ba
Pripreme za ugovorene isporuke: Bh. namještaj za mjesec dana u Velikoj Britaniji

Proizvođači namještaja iz BiH ubrzano rade da bi ispoštovali rokove i u narednih mjesec dana isporučili značajne količine ugovorenog namještaja u Veliku Britaniju.

Porudžbe britanskih klijenata uslijedile su nakon iznimno uspješnog prvog zajedničkog nastupa deset bh. drvoprerađivača na sajmu namještaja Interiors NEC 2012 u Birminghamu (od 22. do 25. januara).

Firme izlagači bile su: Scontoprom iz Prijedora, Urban i Vrbas iz Banje Luke, Ećo iz Sarajeva, Izazov iz Kalesije, FIS i Ekonomic iz Viteza, Nova Forma iz Šamca, Standard iz Prnjavora, te Stil iz Cazina.

Zajednički nastup na toj prestižnoj sajamskoj manifestaciji, koja je ove godine okupila više od 600 izlagača iz cijeloga svijeta, podržali su USAID-Sida FIRMA projekt i Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji s prodajnom agencijom Woodline Marketing Ltd. koja zastupa interese bh. proizvođača namještaja na britanskom tržištu.

S obzirom na to da na tržištu Velike Britanije u zadnjih osam godina dominira hrastovo drvo, izloženi masivni namještaj od bukve iz BiH je bio pravo osvježenje i izazvao je veliki interes britanskih distributera i agenata.

Bh. firme Urban, Nova DI Vrbas, Nova forma, Izazov i FIS već pripremaju na sajmu ugovorene isporuke.

Među najzapaženijim garniturama od masivnog drveta bukve bile su trpezarije banjalučke firme Urban, a po riječima direktora Elvira Juge u narednih tridesetak dana ovaj prozvođač namještaja će za britanskog klijenta isporučiti 30 kompletnih trpezarijskih garnitura.

"Veoma smo zadovoljni sa svim što je napravljeno na sajmu u Birminghamu. Sajam se isplatio, i to ne zbog trenutne finansijske koristi, nego zbog dugoročnijeg poslovanja i početka našeg prisustva na tržištu Velike Britanije", pojašnjava Elvir Jugo i dodaje da se očekuju i dodatni, značajniji ugovori.

"Trenutno smo, putem zajedničke bh. prodajne agencije iz Londona, u pregovorima s jednim velikim klijentom koji ima više od 90 prodajnih salona u Velikoj Britaniji. Oni su zainteresovani za dvije naše sjedeće tapacirane garniture", kaže Jugo.

Pozitivnom ishodu pregovora s ovim velikim britanskim klijentom o izvozu većih količina njihovog namještaja nada se i firma Nova Di Vrbas, koja je na sajmu prodala pet garnitura savremenog namještaja od masivnog drveta bukve iz svog programa „Pacifik“.

Rukovodilac prodaje firme Nova Di Vrbas Vinko Stojnić navodi da je na sajmu u Birminghamu njihov namještaj ocijenjen visokom ocjenom.

"Svaki sajam je koristan jer proizvođaču otvara nova vrata. Pojavljivanjem na Interiors NEC-u Nova Di Vrbas je imala priliku da prvi put prezenira svoje proizvode na britanskom tržištu", kazao je Stojnić.

Ovogodišnji nastup u Birminghamu i otvaranje mogućnosti za značajniji izvoza bh. namještaja u Veliku Britaniju, rezultat su višemjesečnih aktivnosti i promotivnih napora da bi se omogućio povratak bh. drvoprerađivača na ovo tržište na koje je BiH tokom `80-ih godina izvozila značajne količine namještaja.

Početkom protekle godine u Londonu je s radom otpočela bh. prodajna agencije Woodline Marketing, dok je u decembru 2011. otvoren i zajednički salon prizvođača namještaja iz BiH, saopćeno je iz USAID-Sida FIRMA projekta.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti