Pripremljen uporedni prikaz piktograma opasnosti za hemikalije u Republici Srpskoj

10.08.2011. 15:41 / Izvor: eKapija.ba
Pripremljen uporedni prikaz piktograma opasnosti za hemikalije u Republici Srpskoj

Rad sa hemikalijama je opasan i izaziva ozbiljne povrede zdravlja radnika i zagađenja životne sredine. Opasnosti pri radu sa hemikalijama se mogu značajno umanjiti, odnosno izbjeći ako se poznaju opasnosti i primjenjuju odgovarajuće mjere bezbjednosti i predostrožnosti i slijede upozorenja u toku rada, jer samo striktnim pridržavanjem uputstva za rad, sam rad može biti bezbjedan. Odgovornost za bezbjednost u radu je kako kolektivna tako, još značajnija, individualna.

U tom smislu se Institut zaštite, ekologije i informatike, Banja Luka opredijelio da u formi postera pripremi uporedni prikaz piktograma opasnosti za dva sistema klasifikacije, pakovanja i obilježavanja hemikalija u Republici Srpskoj.

U skladu sa Članom 38. stav 1. i 2. Pravilnika o klasifikaciji, pakovanju i obilježavanju hemikalija i određenih proizvoda ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 50/10) supstance moraju biti klasifikovane, obilježene i upakovane prema posebnom propisu o klasifikaciji, pakovanju, obilježavanju i reklamiranju hemikalija i određenih proizvoda.

U našem zakonodavstvu uvedena su dva sistema klasifikacije i obilježavanja, koja su u skladu sa direktivama i uredbama Evropske unije i to:

Sistem klasifikacije, obilježavanja i pakovanja opasnih supstanci i preparata u skladu sa Direktivom 67/548/EEZ i 99/45/EZ (Classification, labeling and packaging of dangerous substances and preparations-DSD/DPD) i

Globalni harmonizovani sistem klasifikacije i obilježavanja hemikalija u skladu sa Uredbom 1272/2008 (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals-GHS)

Za više informacija posjetite www.institutzei.net.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti