Prištinska Gazeta: Kosovo ukida takse BiH i Srbiji

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prištinska Gazeta: Kosovo ukida takse BiH i Srbiji

22.01.2020. 13:13 / Izvor: Oslobođenje

Prištinski portal "Gazeta ekspres" objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju aviolinije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje je odlazeći kosovski premijer Ramush Haradinaj uveo još u novembru 2018. godine.

Portal tvrdi da posjeduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dvije strane objavile kao "pismo o namjerama" i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa "Lufthansom", također obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prijelazima) koji su postignuti u Briselu, primjenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi "Kossev".

Istovremeno, prištinski list "Koha ditore" ocjenjuje da se "kosovska državnost dovodi u pitanje" u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, jer se izbjegava upotreba naziva kosovskih institucija.

U pismu koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: "Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu".

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbjegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

PODIJELI:

TAGOVI:

takse

Kosovo

BiH

Srbija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti