Pristupiti reviziji izrade Pravilnika o izgledu policijske uniforme BiH

17.05.2018. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Pristupiti reviziji izrade Pravilnika o izgledu policijske uniforme BiH

Pravilnik je koncipiran na način da se bh. firme ne mogu prijaviti na tendere i time ne mogu dobiti posao.

Tokom press konferencije održane u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH na temu Pravilnik o izgledu policijske uniforme BiH predstavnici Privredne komore Federacije BiH, Udruženja tekstila, obuće i kože BiH (UTOKBiH) i Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme istakli su da se pomenutim pravilnikom koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, eliminišu bh. proizvođači, te da se prefereira uvozni brend čime se narušava konkurencija u postupku javnih nabavki.

"Pravilnik je koncipiran na način da se bosanskohercegovačke firme ne mogu prijaviti na tendere i time ne mogu dobiti posao. Ne vidim ništa logičnije od toga da se firme koje zapošljavaju i pune budžete ove zemlje ne mogu prijaviti na tendere. To su sigurno firme koje ispunjavaju sve uslove, jer kada mogu da rade za NATO, policiju i željeznicu u Švicarskoj, Austriji, Poljskoj te drugim zemljama, ne vidim razloga što ne mogu raditi za bh. policiju", kazao je Amir Međić, predstavnik Udruženje tekstila, obuće i kože Bosne i Hercegovine - UTOK BiH koji zastupa interese za više od 40 hiljada radnika.

Haris Sejdić, predstavnik BH. Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme, ističe da jedino što traže jeste da se zajednički dođe do kvalitetnog rješenja na način da se formira zajednička radna grupa koju bi sačinjavali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, policijskih agencija i predstavnici bh. proizvođača, te da se pri tome proizvedu prototipovi uniformi čija bi kvaliteta bila testirana u različitim uslovima.

"Nismo naišli na razumijevanje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o uključivanju na izradu ili doradu Pravilnika bh. proizvođača. Pravilnik je urađen tako da su u njegovoj izradi učestvovali ekonomisti i pravnici, a da pri tome nije konsultovan niko od stručnjaka tekstilne oblasti, kao ni predstavnika nezavisne laboratorije", kazao je Sejdić.

Dodao je da ovim Pravilnikom nije regulisana samo uniforma, nego i dodaci kao što su obuća, opasači, futrole, te sve ono što nosi jedan policajac.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, je ovom prilikom istakao da je veoma bitno upoznati javnost sa dešavanjima kada je ova tema u pitanju, te da PKFBiH ima zadatak da štiti interese svojih članica, odnosno bh. proizvođača.

"Kada je u pitanju tekstilna industrija, svim našim aktivnostima želimo dati maksimalan značaj proizvodnji, da bh. proizvod bude prepoznatljiv, brendiran, te da se razvija. Bitno je poslušati razloge zbog kojih se proizvođači žale, jer svima nama treba biti u interesu 1000 zaposlenih radnika u tekstilnoj industriji koji proizvode, jer samo proizvodnja može da jača privredni razvoj u zemlji", naglasio je Jašarspahić.

Ono što je bitno jeste da bh. firme sigurno ispunjavaju kvalitet proizvoda, kao i standard, te da traže ravnopravan tretman tokom raspisivanja tendera.

Tokom press konferencije podcrtano je da očekuju od Vijeća ministara da se ova odluka stavi van snage, da se pristupi reviziji izrade Pravilnika kako bi bh. proizvođači bili konkurentni na tržištu rada.

"Naši proizvođači su spremni da rade, osposobljeni su u svakom pogledu, te imaju mogućnost i želju za širenjem i zapošljavanjem. U ovoj državi je osnovni problem nezaposlenost, a vidimo evo kako se odnosi prema tom problemu", poručio je Međić.

Na kraju je između ostalog istaknuto da ukoliko izostane dobra volja za rješavanje spornih pitanja, predstavnici ove tekstilne grane će se odlučiti na mogućnost obaranja tenderskih procedura u žalbenom postupku, što može podrazumjevati i sudsku zaštitu, a sve u skladu sa zakonima.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti