Pritisak Dodika urodio plodom: Duško Šnjegota podnio ostavku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pritisak Dodika urodio plodom: Duško Šnjegota podnio ostavku

31.08.2017. 14:49 / Izvor: Fena

Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a Duško Šnjegota, podnio je ostavku, odnosno stavio na raspolaganje svoj mandat u skladu s Zakonom o reviziji.

To je učinio i njegov zamjenik.

Nakon što su stavili mandat na raspolaganje o njihov daljoj sudbini na ovim funkcijama odlučit će Narodna skupština RS-a.

Nezvanično Šnjegota je danas bio na sastanku u Palati predsjednika RS-a u Banjoj Luci.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Šnjegota je naveo da je podnio ostavku, odnosno stavio mandat na raspolaganje Narodnoj skupštini RS-a, "isključivo iz ličnih, profesionalnih i moralih razloga".

To je uradio, kako je dodao, zbog aktulenih dešavanja u vezi s radom i funkionisanjem Glavne službe za reviziju, a posebno nakon objavljivanja izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016 te procjene da bi u narednom periodu moglo doći, kako je naveno, do ozbiljnog ugrožavanja temeljnih principa na kojima se zasniva funkconisanje službe, kao vrhovne revizoreske institucije u RS, posebno principa njene nezavisnosti i slobodeod bilo kakvog političkog uplitanja.

Podnio je ostavku, prije svega, na osnovu procjene i promišljanja da kao čovjek, koji je čitav svoj dosadašnji radni vijek proveo baveći se isključivo stručnim, profesionalnim i akademskim radom u oblasti računovodstva i revizije, neće biti u mogućnosti da adekvatno odgovori na sve izazove pred kojima će se Glavna služba za reviziju neminovno suočiti u narednom periodu, osim, ukoliko se rasprava o njenom radu i funkcionisanju ne vrati u institucije sistema, prije svega u Narodnu skupštinu RS-a.

"Duboko sam uvjeren da ovakvom odlukom stvaram realan prostor da se o svim bitnim pitanjima, vezanim za buduće djelovanje Glavne službe za reviziju, pa i o pitanju personalnog rješenja na poziciji glavnog revizora, raspravlja na najbolji mogući način, u skladu s relevatnom zakonskom regulativom i profesionalnim računovodstvenim i revizorskim standardima", naveo je, između ostalog, Šnjegota.

Pozvao je entitetski parlament da, u svakoj mogućoj varijanti, raspleta aktuelih događanja u narednom periodu, na prvo mjesto stavi potrebu da se očuvaju profesionalni ugled i dignitet koje je Glavna službe za reviziju stekla kroz svoje dugogodišnje profesionalno djelovanje, ne samo u RS, već i na mnogo širem regionalnom i međunarodnom planu.

"U tom smislu, Glavna služba za reviziju je svakako važnija od bilo kog glavnog revizora, te je neophodno osgurati sve pretpostavke za njeno nesmetano funkcionisanje u narednom periodu u kontinuitetu, u skladu s zakonom o profesionaim revizorskim standadrdima", zaključio je Šnjegota u dopisu dostavljenom Narodnoj skupštini RS-a, koja po zakonu imenuje ili razriješava glavnog revizora, odnosno prihavata ili ne ostavku.

Ostavku je podnio i zamjenik glavnog revizora Darko Pejić, a obrazložio je novonastalom situacijom, u kojoj se Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a kao insititucija sve više koristi u dnevno političke svrhe, gdje nema konstruktivne rasprave o nalazima i izvještajima, niti ima naznaka da će u skorije vrijeme biti.

I Pejić je istakao da se na ovaj potez odlučio isključivo iz ličnih, profesionalnih i moralih razloga.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti