Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Pritisak za bolji rad institucija: Javnosti na uvid preporuke revizora

U nedavno objavljeni registar preporuka finansijske revizije biće unošene i preporuke koje će revizori davati i u narednom periodu, a postojeće će biti ažurirane onog momenta kada "dožive" određene promjene.

25.08.2014. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine

Sve preporuke od početka 2013. godine koje su revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora RS uputili subjektima, od 20. avgusta su objedinjene, pa će ubuduće javnost imati na uvid šta i koliko se radi na njihovom sprovođenju.

U nedavno objavljeni registar preporuka finansijske revizije biće unošene i preporuke koje će revizori davati i u narednom periodu, a postojeće će biti ažurirane onog momenta kada "dožive" određene promjene.

Kako nam je pojašnjeno, uspostavljanje javnog registara preporuka finansijske revizije je aktivnost koja je predviđena u Akcionom planu za sprovođenje Strategije razvoja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za period od 2014. do 2020. godine.

Darko Pejić, zamjenik glavnog revizora, pojasnio je kako će kontrola sprovedenih preporuka biti vršena svakom narednom revizijom određene ustanove. Tako će na primjer sprovođenje 18 preporuka koje je grad Banjaluka dobio u posljednjoj reviziji, koja je rađena za 2012. godinu, biti provjereno u narednoj.

"Ovo je dodatni pritisak na revidirane subjekte da rade na preporukama, a pored svega one će biti dostupne javnosti, zasebno i mimo izvještaja. Takođe, ovo je i određeni pritisak na nas same revizore da tražimo modalitete i načine kako da preporuke provjerimo, kao i da više i bolje angažujemo svoje resurse", kazao je Pejić.

Prema njegovim riječima, registar je tek zaživio pa će se najbolji rezultati vidjeti kroz dvije do tri godine, kada se stvori kontinuitet.

"Imaćemo složene preporuke, gdje će za sprovođenje biti potrebno da se uključi više institucija, ali biće i onih vrlo jednostavnih koje klijenti godinama neće sprovoditi, pa će javnost imati pravo da postovi pitanje zašto se ništa po tome ne radi", kazao je Pejić.

Inače, registar ukupno sadrži 607 preporuka koje su upućene od početka 2013. godine, a kada su javna preduzeća u pitanju rekorder po broju preporuka su "Željeznice RS", koje imaju 25, od kojih zasad nijedna nije provjerena.

Budžet RS ima 27 preporuka, od kojih je tek jedna u potpunosti sprovedena, osam djelimično, a pet nije sprovedeno, dok 13 preporuka nije provjereno s obzirom na to da je posljednja revizija objavljena tek prije nekoliko dana.

U konsolidovanom finansijskom izvještaju za korisnike budžeta RS za prošlu godinu nepokriveni deficit tekućeg perioda iskazan je u iznosu od 14,693 miliona KM, a revizijom je utvrđen u iznosu od 42,8 miliona maraka.

Pored deficita, revizori su utvrdili i druge nepravilnosti, a između ostalog upozorili su na to da preporuke u vezi sa zapošljavanjem državnih službenika i namještenika i obračuna plata i naknada nisu sprovedene.

Prema registru, na preporukama najviše rade Fond zdravstvenog osiguranja, Zavod za zapošljavanje, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, kao i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT smatra da je uvođenje registra preporuka korak bliže transparentnijem i odgovornijem radu javnih institucija.

"Ako se bude stvarao pritisak na institucije s različitih aspekata, među kojima je i registar preporuka, one dolaze u situaciju da se brane, ali i da se označe kao neko ko ne poštuje preporuke", kazao je Grabovac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti