Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Privatne laboratorije ne mogu vršiti ispitivanja na korona virus

Republička zdravstvena inspekcija apeluje na građane da ne vrše samoinicijativno testiranja na bolest izazvanu novim korona virusom u privatnim laboratorijama.

03.03.2020. 08:31 / Izvor: Akta.ba

Republička zdravstvena inspekcija apeluje na građane da ne vrše samoinicijativno testiranja na bolest izazvanu novim korona virusom u privatnim laboratorijama, jer iste nisu ni ovlašćene ni stručne za takve vrste ispitivanja.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno je obavljanje mikrobiološke djelatnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama, i za isto je propisana  prekršajna  kazna u iznosu od 10.000 KM do 100.000 KM.

Testiranje uzoraka na novi korona virus obavlja Univerzitetski klinički centar Republike Srpske za svoje pacijente, dok za pacijente iz drugih bolnica testiranje vrši Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Institut za javno zdravstvo je svim  zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj blagovremeno uputio  preporuke za postupanje s ciljem ranog otkrivanja bolesti, što uključuje i kriterijume i procedure za testiranje uzoraka u ovlašćenoj laboratoriji.

U Republici Srpskoj nema potvrđenih slučajeva oboljelih od virusa korona, ali su mjere opreza i predostrožnosti podignute na viši nivo, upravo u cilju suzbijanja rizika od nastanka i širenja bolesti. Nadležni organi provode niz mjera koje su primarno fokusirane na rano otkrivanje sumnjivih slučajeva i blagovremeno zbrinjavanje eventualno  oboljelih.

I ovom prilikom apelujemo na sve građane koji su poslednjih 14 dana boravili u Italiji, Kini, Južnoj Koreji, Iranu ili su u drugoj zemlji bili u kontaktu sa oboljelim licima, da se telefonom jave nadležnom domu zdravlja, koji će im dati preporuke za postupanje i pratiti njihovo zdravstveno stanje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti