Privatnim preduzećima i poduzetnicima za subvencioniranje kamata 6 miliona KM

27.05.2021. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Privatnim preduzećima i poduzetnicima za subvencioniranje kamata 6 miliona KM

Subvencije će biti odobravane do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2021. godine.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila 6.000.000 KM vrijedan program namijenjen za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima na ime regresiranja kamata.

Osnovni cilj ovog programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po greditno-garantnim programima za velika preduzeća i za izvoznike, kao i za kreditno-garantne programe koji će biti objavljeni u 2021. godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate. Subvencionisati će se dio kamata na kredite, na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto.

Pravo na dodjelu grant sredstava ostvaruju privredna društva koja su kreditno zadužena po postojećim programima za velika preduzeća i izvoznike ili će biti zadužena u narednom periodu u okviru Kreditno-garantnog programa za velika preduzeća i Kreditno-garantnog programa za izvoznike u 2021. godini.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije neće raspisivati javni poziv po ovom programu, s obzirom na to da će korisnici sredstava garancijskog fonda po automatizmu dobiti mogućnost koriğtenja sredstva za regresiranje kamata. Na osnovu Programa, korisnici kredita stiču pravo na regresiranje kamata za drugi, treći i četvrti kvartal 2021. godine, ukoliko su uredno izmirili dosadašnje krditne obaveze.

Subvencije će biti odobravane do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2021. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti