Privreda u USK se oporavlja

20.04.2021. 07:45 / Izvor: Nezavisne novine
Privreda u USK se oporavlja

Privreda Unsko-sanskog kantona u prva tri mjeseca ove godine pokazuje znakove oporavka jer statistički pokazatelji ukazuju na porast industrijske proizvodnje.

Privreda Unsko-sanskog kantona u prva tri mjeseca ove godine pokazuje znakove oporavka jer statistički pokazatelji ukazuju na porast industrijske proizvodnje, prosječne neto plate te učešća u ukupnom izvozu Federacije Bosne i Hercegovine, kaže Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK.

"O pozitivnim trendovima svjedoči povećanje industrijske proizvodnje za oko 1,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je dodatni optimizam u ovom teškom vremenu. Najvidljiviji oporavak pokazuju izvozno orijentisana preduzeća, posebno iz oblasti metaloprerađivačke i drvne industrije, ali i nekih drugih oblasti", kaže Ružnić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, to je rezultat oporavka ekonomije u zemljama Evropske unije, za koju su kooperantskim odnosima vezana ovdašnja preduzeća.

"Prognoza oporavka je realna, ali će trebati još dosta vremena da se nivo proizvodne aktivnosti vrati na stanje prije pandemije. Ekonomske restrikcije usljed pandemije virusa korona stvorile su nam ogromne probleme u prošloj godini kada smo zabilježili rekordni pad industrijske proizvodnje od oko osam posto", kaže Ružnić.

Paralelno s tim odvijao se i pad zaposlenosti pa je u prošloj godini oko 3.500 osoba ostalo bez posla.

U Privrednoj komori USK smatraju kako su dosadašnja pomoć i podrška posrnuloj privredi bili nedovoljni kako bi se zaustavili negativni trendovi, te dodaju kako su u protekloj godini poduzeli niz aktivnosti te uputili veliki broj prijedloga i inicijativa nadležnim institucijama s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije, ali da u najvećem broju slučajeva nisu naišli na razumijevanje.

U prvom redu to se odnosi na činjenicu da nisu uvaženi njihovi prijedlozi o definisanju olakšavajućih mjera privrednicima kao što su odgoda plaćanja kreditnih zaduženja, poreza na dobit, doprinosa i PDV-a i zakupnina.

Najveću štetu u protekloj godini pretrpjeli su privredni subjekti koji su prisilno prekinuli s radom u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga.

Predsjednik Udruženja privrednika USK Edin Ibrahimpašić kaže kako je dosadašnja pomoć privrednicima u ovome kantonu bila samo kap u moru i da su bili prepušteni sami sebi u borbi s ekonomskim teškoćama koje su iz zadesile.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti